Најновије

АПЕЛ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ: Ситуација све гора, зауставите етничко насиље над Србима!

Епархија Рашко-призренска најоштрије осуђује најновију серију инцидената, који указују на вишеструко погоршање безбедносне ситуације у којој живи српски народ са својом Црквом на Косову и Метохији, саопштено је управо из канцеларије рашко-призренске Епархије.

Епископ рашко-призренски Теодосије (Фото: Јутјуб)

- Епархија Рашко-призренска позива надлежне институције на Косову и Метохији да поштују постојеће законе и зауставе ескалацију етничког насиља и нетолеранције. Кршење верских права, посебно православних Срба на Косову и Метохији верификовано је и најновијим извештајем Стејт Департмента о верским слободама, где се наводи онемогућавање слободног приступа верницима појединим објектима и указује на често кршење постојећих закона који регулишу права СПЦ и невећинских заједница на овом простору - наводи се у обраћању Епархије.

Како се додаје, Епархија такође апелује на међународне представнике и институције да учине све што је у њиховој моћи да се спречи наставак етничког насиља и омогући нормалан и безбедан живот српском народу на Косову и Метохији.

Последњих неколико дана, прецизније од викенда на Косову и Метохији је дошло до ескалације насиља, а локални Албанци нису презали да нападну и малолетну децу. Епархија је посведочила о свим догађајима:

- Пре три дана десетине Косовских Албанаца напали су српске вернике који су са својим свештеником дошли да обиђу рушевине цркве Свете Тројице у селу Петрич код Клине и обаве духовданску литију. У озбиљном инциденту у коме су нападачи и поред присуства полиције каменицама засули вернике, повређена су тројица Срба. У јучерашњем инциденту у селу Старо Грацко код Липљана повређена је једна жена Српкиња са шестомесечном бебом, а група Албанаца код села Жач недалеко од Клине пресрела је локалног свештеника о. Стевана Марковића који се са својом породицом враћао са службе у Пећкој Патријаршији - наводи се у саопштењу Епархије и додаје да је свештеникова породица, двоје петогодишњих близанаца и попадија претрпела велики страх.

Свештеник је после тога имао у Осојану састанак са британским амбасадором Руаријем о Конелом коме је детаљно испричао шта се догодило као и шта је било у Петричу. Стеван био заједно са верницима у литији.

Епархија је упозорила и да општина Дечани наставља упорно да крши одлуке Уставног суда Косова о дечанској земљи, коју садашњи као и бивши председник општине Дечани упорно негира и спречава регистрацију у катастру. Међу најновијим инцидентима је и покушај претварања локалног пута који пролази поред манастира у магистрални пут према Црној Гори.

- Ови најновији инциденти показују да се безбедносна ситуација за Србе на Косову и Метохији интензивно погоршава. Косовске институције, што својом пасивношћу, а у случају Дечана и директним учешћем, непосредно доприносе ескалацији ситуације. Изјаве дечанског градоначелника и министра инфраструктуре против СПЦ су претеће и неодговорне и погоршавају ионако већ годинама лошу безбедносну ситуацију у овој општини - упозорила је Епархија рашко-призренска.

После одлуке о заједничким дипломатским представништвима Приштине и Тиране, косовска скупштина усвојила је резолуцију којом се укида контрола кретања путника који прелазе у Албанију. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Беседа владике Теодосија на сахрани Оливера Ивановића

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА