Најновије

ВУЧИЋ: Очекујем велике притиске, хоће да ослабе Србију

У преговорима о Косову и Метохији очекујем велике притиске, и споља и изнутра, у циљу слабљења позиције Србије како не бисмо могли да дођемо до решења или, и ако дођемо до њега, да ниједно не буде добро - изјавио је у четвртак председник Александар Вучић.

Вучић (Фото: Синхуа)

Када ће представници Приштине и Београда поново сести за сто, још није дефинисано, јер је албанска страна последњи пут одбила да прва тема разговора буде Заједница српских општина. Према незваничним информацијама, Брисел ради на организацији сусрета на високом нивоу, и представници Приштине су ових дана позвани на припремни састанак. Од његовог исхода, како се претпоставља, зависиће хоће ли се крајем овог месеца уприличити нова рунда преговора.

Поводом оптужби Вука Јеремића, који је изјавио да се Вучић спрема да изазове нереде на северу КиМ, не би ли споразум са Приштином који укључује и чланство у УН био дочекан као "олакшање", Вучић је у четвртак рекао да не мисли да је то случајно речено:

- Што се тиче изјава појединих политичара, који своју земљу оптужују и који гледају да сруше позицију Србије пред бриселске и друге разговоре, не мислим да је то случајно. Наредних дана повезаћу их с неким другим случајевима, и вези и са Оливером Ивановићем и с неким другим стварима, па ће се можда људи изненадити одређеним информацијама.

Вучић је додао да ће "неко ко је једном радио против своје земље" то радити увек:

- Зашто би неко ко је са сладострашћу ставио печат и залепио коверат косовске независности престао да се бори за то исто, кад је то већ једанпут учинио инсистирањем на пресуди Међународног суда правде? Што би престали да се боре за то кад су ћутали 2008, када је Приштина проглашавала независност?

О могућности да се притисци на Београд додатно појачају после изналаска решења у спору око имена Македоније, председник је рекао да не треба поредити проблем једног имена са КиМ, где постоји проблем са више од милион људи и 10.000 спорних квадратних километара.

Говорећи о шансама за постизање решења око КиМ, премијерка Ана Брнабић у четвртак је навела да је за компромис потребно најмање двоје, али да овде има више чинилаца:

- Људи у Приштини су рекли да немају своју спољну политику, већ да је то за њих спољна политика САД. Из тог разлога указала сам на то да је потребно разговарати и са партнерима из САД-а о томе какав је дугорочан компромис потребан, као и са колегама из Брисела, који гарантују Бриселски споразум, који више од пет година није имплементиран.

После састанка с амбасадорима свих чланица ЕУ, Брнабићева је рекла да не види никакав притисак на Приштину да промени однос према Србима, нити да примени Бриселски споразум и формира ЗСО.

Тачи изгубио компас, узалуд звецка оружјем 

Нема начина да се оправда насиље које је у марту почињено над представницима Српске листе и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем - саопштено је у четвртак из Канцеларије за КиМ, која је осудила изјаву Хашима Тачија да је "случај Марка Ђурића" била провокација српских власти.

Руси спремају изненадни удар, 36 руских ратних бродова распоређено у Европи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Доводићу нове фабрике како би било посла за грађане

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА