Најновије

ЗАБРИНУТА: Европа тражи ремонт српског Устава!

Венецијанска комисија, експертско тело Савета Европе за питања владавине права, упутила је низ замерки на предлог Уставних амандмана које је израдило српско Министарство правде.

Илустрација (Фото: Правда)

Између осталог, показало је данас објављено мишљење Венецијанске комисије, европским експертима спорно је то што предлог амандмана предвиђа да се јавни тужиоци и њихови заменици и даље бирају у парламенту. Такође, „разлог за забринутост“ представља и решење по којем би већину у будућем Високом савету тужилаштва (ВСТ) имали представници које бира Народна скупштина. „Требало би пронаћи боље решење како би се осигурао плурализам мишљења у ВСТ-у“, сматрају у Венецијанској комисији.

Своје резерве, у Стразбуру имају и према одредбама амандмана, који се баве избором будућих чланова Високог савета судства. Наиме, у предлогу амандмана пише да ће ВСС, тело задужено за контролу независности судства, бити састављено од пет чланова које изаберу саме судије и пет „истакнутих правника“ које бира скупштина. И док Венецијанска комисија није имала приговор на овај однос снага, имала је шта да каже о избору „истакнутих правника“. У амандманима не постоји, наводи се у мишљењу, подстицај скупштини да тражи шири консензус око кандидата, што „отвара могућност да половина чланова ВСС-а буде кохерентна група која је на линији са жељама актуелне Владе“.

Негативну оцену добило је и решење по којем ће састав Високог савета судства да буде распуштен уколико месец дана не може да дође до одлуке у неком конкретном питању. „Ово би могло да води збрзаном доношењу одлука или честим распуштањем ВСС-а“ пишу у Венецијанској комисији, позивајући Србију да ово решење избрише или барем прецизира.

Посебну забринутост експерти Венецијанске комисије показали су за члан амандмана који гласи „Законом се уређује начин на који се обезбеђује јединствена примена закона од стране судова“. Овај члан, мишљења су у Стразбуру, требало би да буде обрисан, због ризика да може водити умањењу унутрашње независности судија.

Подсетимо, министарка правде Нела Кубуровић је недавно, приликом представљања мишљења у Стразбуру, нагласила да је министарство задовољно усвојеним мишљењем, „што показује да смо били на добром путу када смо и послали предлоге амандмана“. Кубуровић је додала да ће министарство свакако прихватити сва мишљења које је дала Венецијанска комисија. Узгред, обавеза да се прихвате сугестије овог тела Савета Европе, прописана је и Акционим планом за преговарачко поглавље 23.

Прецизирање терминологије

Једна од главних замерки коју је на предлог Уставних амандмана упутила Венецијанска комисија односи се на услове за дисциплинску одговорност и разрешење. Наиме, у Стразбуру су мишљења да би разлози за дисциплинску санкцију морали да буду ближе дефинисани и да треба избегавати неодређене термине попут „нестручно врши функцију“ без прецизирања.

Прочитајте ОВДЕ какво се то финале припрема против Срба.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прелевић: Протести због високе цене горива у складу са законом и Уставом.

Бонус видео

Антић: Зашто Путин не подржи Двери или Шешеља?!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА