Најновије

АМЕРИКАНЦИ У СИРИЈИ ВОДЕ РАТ ДО УНИШТЕЊА: Тукли без милости по цивилима које џихадисти користе као штит (ВИДЕО)

Организација за заштиту људских права Амнести Интернешенел (АИ) оптужила је данас Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике да су показали мало обзира према животима цивила током напада на сиријски град Раку, тадашњу де факто престоницу ектремистичке Исламске државе.

Американци у Сирији (Фото: Јутјуб)


У јуче објављеном извештају који носи назив "Рат до истребљења", што је алузија на реторику америчког министра одбране Џејмса Матиса током кампање, АИ наводи да је у нападу коалиције предвођене САД на Раку 2017. године убијено на стотине цивила и да су уништени читави делови града.

"Када је толико цивила убијено у нападу после напада, нешто је очигледно погрешно", рекла је Донатела Ровера, један од истраживача АИ који су посетили Раку.

Такође се наводи да је коалиција требало да зна да екстремисти ИД користе цивиле као људски штит и да своју тактику прилагоди заштити недужних људи.

Портпарол коалиције, пуковник Шон Рајан, одбацио је оцене АИ као "апсурдне и у великој мери нетачне", тврдећи да су коалиционе снаге и локални сиријски партнери организовали коридоре за бекство цивила, али да су их екстремисти ухватили у замку.

Коалиција је признала одговорност за убиство 32 цивила током четворомесечних борби за Раку.

Истражитељи АИ позвали су коалицију да објави податке о циљевима и детаље процеса бирања мета и навели да је коалиција одбила захтев за давање информација. С друге стране, Рајан тврди да Амнести никад није контактирао коалицију.

"За уништење града окривио бих ИД. Ми смо ослободили Раку. Град заслужује боље и ми ћемо покушати да му то омогућимо", рекао је портпарол коалиције.

Курди спремни да преговарају са властима у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Арсенал заробљен од терориста.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА