Најновије

НИСУ СВЕ ПРОТЕРАЛИ У ОЛУЈИ: Списак познатих Хрвата који крију да су Срби!

На челу су хрватских државних органа, играју за хрватску репрезентацију, омиљене су естрадне звезде у Лијепој њиховој, диче се хрваштвом, а заправо су - Срби.

Прогнани Срби током "Олује" (Фото: Јутјуб)

Фудбалери Лука Модрић, Марио Манџукић, Данијел Субашић, Иван Ракитић, Дарио Срна, тенисер Горан Иванишевић, политичари Стјепан Месић, Зоран Милановић, Јадранка Косор, Бранко Грчић, као и певачи Дорис Драговић, Оливер Драгојевић, Северина, Марко Перковић Томпсон, Данијел Поповић, Борис Новковић... Сва та наводно чувена хрватска имена у ствари су српска.

Одрекли се крсне славе

Нечији преци бранили су српске градове, нечији потписивали православне документе, славили Светог Луку и Ђурђевдан. То истиче историчар и етнолог Божидар Кљајевић, стручњак који се 44 године бави истраживањем родослова и који је написао неколико књига о пореклу Срба.

- Модрићи су се доселили из Босне у 17. веку у Сплит, Шибеник, Задар. Били су потписници православног документа Далматинаца Млетачком сенату 1759. године. Још увек их има у Босни, а у Лику су прешли око 1900. године - објашњава Кљајевић.

Он додаје и да су фудбалери Марио Манџукић и Иван Ракитић од јако високог племићког рода, који је некада славио славу Светог Луку, те да је припадао племену Никшића.

Бан Јелачић род Карађорђевићима

Божидар Кљајевић истиче и да је хрватски бан Јосип Јелачић био у роду са српском династијом Карађорђевић.

- Хрватски вођа Влатко Мачек писао је давно још кнезу Павлу да су Јелачићи у роду са Карађорђевићима. Они су од племићке лозе Војновића из Херцеговине или једине породице код Срба која је славила Светог Климента - објашњава историчар.

- Они имају рођаке по Србији. Једна група је остала на територији данашње српске земље, а друга отишла преко Херцеговине - наводи саговорник.

Познато је и да бивши хрватски тенисер Горан Иванишевић има српске претке.

- Иванишевић је потомак племићке породице Боројевића. Православних Иванишевића данас има у Боки, у Црној Гори. Њихов предак Иван Боројевић је 1388. године бранио Ниш од Турака, био градоначелник тог града - додаје историчар.

Кљајевић објашњава и порекло фудбалера Дарија Срне.

- Срне воде порекло од српског племићког рода Малишевци - старо племићко братство, становало у селу Малина, на путу Требиње-Билеће, а касније су се проширили и на друга села.

И премијер Србин

Некадашњи хрватски премијер Зоран Милановић такође има српско порекло јер је, према Кљајевићевим речима, Милановиће 1690. године довео ни мање ни више него Србин Јован Дракулић. Стјепан Месић такође је Србин, и то из Босне. Његови преци су некада славили Ђурђевдан, пре но што су прешли у католичанство.

- И Раде Шербеџија је Србин, али мислим да то никада није крио. Пронашао сам податак да је то презиме некад гласило Сербеџија, од речи Серб, што значи Србин - истиче историчар и додаје да ни хрватска певачица Дорис Драговић заправо није хрватска.

- Драговићи су Срби који славе Светог Николу и Светог Ђорђа. По племенском предању, потомци су Предојевића, који су се у Далмацију доселили из Зете - објашњава он.

Арсен Дедић је из српске породице из Шибеника. Мајка је једног сина послала код једног брата, а другог код другог, један је отишао у Београд, а други, Арсен, у Загреб. Он је Србин свакако. И преци Здравка Мамића, власника Динама, били су православци који су славили Светог Николу.

Крију се због страха

Председник Веритаса Саво Штрбац наводи да тежак положај Срба у Хрватској тера их да се скривају иза покатоличеног плашта.

- Срби у Хрватској своје порекло крију због јаког утицаја средине, јер у тој земљи можете бити шта год хоћете, само не Србин и православац. Јака је антисрпска индоктринација, која почиње још у дечјем узрасту. Прихвата се да се не би стварали проблеми због којих би могле и главе да лете, а често се то ради због очувања имовине и стеченог статуса. Нисам склон да осуђујем те људе, јер је живот и положај Срба у Хрватској одавно тежак и то се ништа битно не мења већ вековима - истиче Штрбац.

Илуструјући драстичан пример прећуткивања српског порекла, Штрбац навод сусрет са бившим хрватским премијером Зораном Милановићем.

- Његов рођени стриц живео је у Београду и на сахрани тог човека, која је била по православним обичајима, срео сам Зорана. Пришао сам му и упитао га да ли зна када је његова породица прешла у католичанство. Милановић ми је тада рекао да му није познато, али да му то и није толико важно - присећа се Штрбац.

Линта: Имају проблем са идентитетом

Коментаришући овај феномен у Хрватској, Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, истиче да су се Хрвати и Срби поделили на основу вере, што је касније формирало националност.

- Ако је неко православац, он мора да буде Србин, а Хрват католик. Нажалост, велики број Срба који живе на просторима данашње Хрватске морао је да пређе у католичанство из безбедносних разлога. Замислите дете православне вероисповести у разреду са скоро 30 католика. Одмах га шиканирају и проглашавају четником - објашњава Линта.

Он додаје и да је велика већина Хрвата свесна свог српског порекла, али су одгајани у духу хрваштва.

- Такви људи имају велики проблем са идентитетом. Често прелазе у екстремизам и посебно истичу колико мрзе Србе да би доказали своју припадност Хрватској - наводи саговорник.

Овако су говорили о нама

Зоран Милановић: Срби су шака јада! Мали народ ког нема ни 10 милиона, а желео би да влада Балканом

Томпсон: Чујте, српски добровољци, бандо, четници, стићи ће вас наша рука и у Србији

Томпсон: Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара

Дорис Драговић: Срећна сам што је 11 четника погинуло због мене

Оливер Драгојевић: Моја нога никада више неће крочити у Србију

Северина: Мој син ће бити добар Хрват, а не српска сељачина

Прочитајте ОВДЕ које хрватске глумице су на удару јер су против Томпсона?

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Неће да наступа у Србији, али нема ништа против Срба на својим концертима.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА