Најновије

ДАЧИЋ ОТКРИВА: Трампов зет решава поделу Косова!

Америка је чула наше аргументе, спремни су да одступе од досадашње политике и у решавању косовског питања стану уз Србију, поручио је за Српски телеграф Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, из Вашингтона после сусрета са Џаредом Кушнером, вишим саветником председника САД и мужем Трампове ћерке Иванке.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Српски министар спољних послова оцењује да је Београд успоставио добар однос са Трамповом администрацијом, који сада држава мора да искористи.

- Недвосмислено је пружена подршка компромисном решењу, што значи да Америка прихвата да се питање реши у интересу свих страна, да ни Албанци не буду незадовољни, али ни да Срби не буду губитници. То конкретно значи да Бела кућа више неће истицати да је питање јужне српске покрајине решено. Вашингтон жели решење којим ће бити уважени и српски интереси - објашњава Дачић.

Упитан да ли то значи да ће Трампов зет стати иза идеје о подели покрајине, која подразумева да Срби добију Север Косова, Дачић је одговорио:

- Модел поделе или разграничења је предлог који сам ја истицао као решење. Сада су све карте на столу. Чињеница је да смо имали успешну посету, да су сви разговори прошли више него добро и да су нам врата у Вашингтону отворена. Ситуација се променила, сада је Приштина та која ће бити под притисцима и која ће морати да попусти.

Према његовим речима, Кушнера је током преговора упознао са свим смицалицама, подметањима и саботирањима које чини Приштина.

- Одбијање да се формира Заједница српских општина само је један од проблема. Важно је што је Кушнер прихватио мој позив да дође у Србију, што уважава српске интересе, који сигурно нису признање независности Косова - истиче шеф дипломатије.

Дачић и Кушнер срели су се на радном ручку који је организовао државни секретар САД Мајк Помпео у свечаној сали Стејт департмента.

- Пошто је помињао како је са председником Трампом путовао у Саудијску Арабију, Израел и Ватикан, позвао сам га да посети Србију и упознао га са позивом председника Вучића да дође у посету Србији. Кушнер је рекао да су Срби "таф пипл" (јак народ) и да би било предивно када би посетио Србију - рекао је Дачић за Српски телеграф. 

Шеф српске дипломатије током дводневне посете Америци учествовао на министарској конференцији посвећеној религијским слободама и церемонији обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући. Поред Кушнера, Дачић је разговарао са Џоном Болтоном, саветником америчког председника за националну безбедност, и Весом Мичелом, помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију.

- Болтон је рекао да је Трампова администрација сматрала да је досадашња политика САД према Балкану била руковођена аутопилотом, политиком која је била дефинисана пре 20-30 година и да ће се тај систем променити. Наставићемо контакте уз велику подршку САД за одвијање дијалога. Ова посета је била значајна, са добрим резултатима за Србију - поручио је Дачић.

Ево шта је све Змија обећао Шиптарима са југа Србије, више ОВДЕ.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Забрањени спот Народне странке – Вучић о Косову некада и сада

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА