Најновије

ВРЕМЕНСКА КАТАСТРОФА ЗА СЕЉАКЕ: Ратарима потпуно уништени засади, немају од чега да враћају кредите

Пољопривредним произвођачима из општине Топола је, како кажу, због лошег времена овогодишњи род воћа пропао и није за продају.

Поплављени воћњак (Фото: Јутјуб)

Пољопривредни произвођачи кажу да ни претходних година нису добро прошли са узгојем воћа, али да је ова година била изразито лоша и да у своје засаде улазе само да би лечили оболела стабла воћа. Већина њих има кредите и сада немају од чега да плате рату, а један од њих је и Владимир Пантелић из села Блазнава који под воћем има 17 хектара, а како каже, ове године због лошег времена од три хектара нектарине није имао никакву добит. 
 
"Све је иструлило. Само смо чистили стабла од трулих плодова и избацивали из њиве. Вишњу сам дао по 25 динара и од тога платио раднике, а већи део је пропао. Шљиве имам сорту Стенлеј и надам се да ћу ту бар нешто успети да искористим. Једино ми је јабука за сада сачувана колико толико јер је покривена противградном мрежом", рекао је он. 
 
Додао је да му је пропало све што је требало да прода и оствари зараду и да је сада у великом проблему. 
 
"Дугујем банци око четири милиона динара и надам се да ће нам одложити враћање дуга на годину дана", рекао је Пантелић. 
 
Иста мука мучи и Душка Креманца из села Винча који се пољопривредом бави дуги низ година, а како каже, овако лошу годину не памти. 
 
"Било је лоших година, али нас већ неколико година прати лоше време, а ове године нема шта нас није снашло. Ни сам не знам шта да радим више. Сав род је пропао, а ово што је остало је болесно и сада само купујем препарате да сачувам стабла како би следеће године имало нешто", рекао је он. 
 
Навео је да има 11 хектара под воћем, а да нектарине бере и баца да би сачувао стабло од даље болести. 
 
"Шљива ће завршити у ракији, а винова лоза је уништена тотално. И ја имам дуг према банци и не знам од чега да враћам јер немам шта да продам да бих сакупио новац. Надам се да ће нам банке изаћи у сусрет и разумети наше проблеме јер ипак смо дугогодишњи клијенти и треба нам помоћ", рекао је Креманац. 
 
Председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић је рекао да је општина већ предузела прве кораке како би се пољопривредницима помогло. 
 
"Чекао сам да министарство изађе са уредбом везано за пољопривредне кредите, али се то нажалост није десило. Сваки дан смо под притиском људи да несто учинимо и помогнемо им јер не могу да сервисирају кредите. Сви људи са угрожених подручја су у истом проблему јер су подигли кредите у пословним банкама да би финасирали производњу, а пошто су им град и олуја све или делимично уништили, сада немају начин да те кредите врате", навео је Јовановић. 
 
Како је истакао, општина Топола је успела да у разговору са банкама постигне договор да се газдинства која имају кредите веће од 1.500 евра, а имају записнике о штети на свом газдинству, могу обратити банци и добити репрограм кредита на додатних 12 месеци.

Ове српске куће коштају 1.000 евра а нико неће да их купи, више ОВДЕ.

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА