Најновије

ДОБРО ДА НАС КУГА ЈОШ НИЈЕ НАПАЛА! Па ово је хорор, Србија прва у Европи по броју оболелих од малих богиња! Епидемиолози у великом страху!

Откако је Свестка здравствена организација (СЗО) јуче сврстала Србију у сам врх Европе по броју умрлих грађана од малигх богиња, оправдано је почео да се шири страх од нове епидемије те болести у септембру, када се деца буду вратила у школске клупе и вртиће. То не искључују ни српски епидемиолози

Ђаци у школским клупама (Фото: Јутјуб)

Како епидемиолог проф. др Зоран Радовановић каже, реална је опасност да од септембра порасте учесталост оболевања, али не само од малих богиња, већ и од других зараза. Ситуација је стагнирала током лета, али ће се поново активирати јесењим "повратком у колектив".

- Лети не раде школе, а вртићи раде смањеним капацитетом, па су тако и мање шансе да се зараза шири. Истовремено, мале богиње обично достижу сезонски врх крајем хладног периода и најмање их је лети – објашњава проф. др Радовановић.

Како додаје, на тренутну повољну ситуацију када је у питању ширење инфекције вирусом морбила утицала је и чињеница да је од прошле јесени знатно повећан обухват вакцинацијом.

- Али учесталости малих богиња превасходно ће зависити од спремности родитеља да вакцинишу своју децу, ажурности педијатара јер би они требало да, између осталог, несавесне родитеље пријављују инспекцији. Такође, појава морбила зависиће и од ажурности надлежних да спроводе прописе, кажњавају и спречавају пријем невакцинисане деце у колективе, али и од толерантности друштва према погубном деловању антивакциналиста – сматра др Радовановић и додаје да не може да процени колики је обухват вакцинацијом ММР вакцином у овом часу у Србији.

Из „Батута“, с друге стране, стижу умирујуће вести, када је у питању број вакцинисаних особа.

- У првих шест месеци ове године дато је скоро 22.000 доза ММР вакцине више у односу на исти период претходне. То има значајан допринос за контролу актуелне епидемије, али и за повећање колективног имунитета популације у будућности – кажу у "Батуту" али и додају да још немају званичне податке о обухвату вакцинацијом за ову годину против морбила.

 

Погодиће нас, али не тако жестоко

И прим. др Радмило Петровић, епидемиолог, каже да уколико септембар буде био хладнији можемо да очекујемо морбиле у другој половини тог месеца. Срећом, како каже, не тако жестоко као што је то био случај прошле године, када је у многим градовима Србије пријваљена епидемија.

 

Поразни скор морбила у Србији

Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у Србији су досад оболеле 5.718 особе, а умрло њих 15.

- Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Већина оболелих, њих 94 одсто, били су невакцинисани, непотпуно вакцинисани или непознатог вакциналног статуса – кажу у “Батуту” и додају да је од укупног броја оболелих, 33 одсто њих било хоспитализовано или је хоспитализација у току.

Овај податак сам о себи говори колико је важно вакцинисати децу, као и то да смо једино сви заштићени ако је проценат вакцинисаних у општој популацији најмање 95 одсто. Све што је испод, директно доводи до тога да се морбиле шире огрмном брзином. Колико је прошла година по том питању била проблематична говори и податак да је тај проценат износио 85,2 одсто, а да је најгоре било у Нишавском и Београдском регину, где је било вакцинисано тек око 60 одсто популације.

Најмлађа оболела особа која је добила морбиле била је стара 15 дана, док је најстарија имала 71 годину.



Од тежих компликација малих богиња регистроване су запаљење мозга код две и упала плућа код 577 оболелих особа, подаци су "Батута".
СЗО неопходне две дозе вакцине Према подацима СЗО, Србија није једина европска држава која бије битку с морбилима у 21. веку.

У СЗО наводе, да је епидемија малих богиња најтеже погодила Украјину у првом полугодишту ове године, док је Србија пријавила највећи број смртних случајева повезаних са тим заразним обољењем.

- Смртни случајеви су забележени у још шест земаља европског региона - Француској, Грузији, Грчкој, Италији, Руској Федерацији и Украјини. Више од 41.000 деце и одраслих у европском региону СЗО било је заражено малим богињама у првом полугодишту, што је значајно више од броја заражених у практично свакој години у протеклој деценији - наводе у тој организацији и додају да морбиле могу бити спречене, као и дас у две дозе вакцине ефективне код 95 посто вакцинисаних.

Највећа пљачка у историји Србије. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Савети како превентивно деловати против ширења морбила

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА