Најновије

СРБИ НЕ ВЕРУЈУ ЗМИЈИ: Упркос позиву бившег терористе Хашима Тачија да слободно дођу, они неће посетити Ђаковицу!

Око 2.000 Срба избеглих из Ђаковице отказали су одлазак у завичај на крсну славу манастира Успења пресвете Богородице из безбедносних разлога, потврдио је председник Удружења Ђаковчана, Ђокица Станојевић

Хашим Тачи (Фото: Твитер)

Срби су одустали упркос томе што је Хашим Тачи, одговарајући на после јавни позив Наташе Кандић, оснивача Фонда за хуманитарно право да се лично ангажује да се Србима омогући да посете цркву у Ђаковици, обећао да ће се ангажовати за слободу кретања за све грађане Косова, укључујући и Србе, било где на Косову. 

Ово обећање Тачи је објавио на свом твитер налогу и навео да је “данас незамисливо и неприхватљиво да неко угрози права или не дозволи посету српских грађана верским објектима, било у Ђаковици или негде друго”. 

Видео испод: Почетком 2018. на Бадњи дан, Шиптари су блокирали улаз Србима у манастир у Ђаковици



Ђокица Станојевић је за РТК 2 објаснио је да су Срби из Ђаковице одустали од одласка у завичај због, атмосфере мржње која је, како је рекао, преовладавала претходних дана.

- Одустајемо јер не желимо да уђемо у коло мржње и напетости. Не желимо ексцес. Овог пута Срби нису понижени, понижене су све међународне институције, институције у Приштини, невладине организације, које ни после 20 година нису у стању да Србима омогуће да у Ђаковици у миру, достојансвтено обележе крсну славу, Задушнице, Васкрс, Божић - истакао је Станојевић. Он је рекао да је игуманији и монахињама упутио честитке поводом крсне славе. 



Иначе Тачи је у одговору Кандићевој уз признање и, како је навео, захвалност за њену активност пре, током и после рата на КиМ, навео да је данас "незамисливо и неприхватљиво да неко не дозволи посету српских грађана верским објектима, било да је реч о Ђаковици или неком другом делу Косова". 

Тачи тврди да приштинске власти не деле грађане према религијској, културној или етничкој припадности. 

- Ми смо најдемократскија држава у регији и шире, где су етничке заједнице заштићене уставом - сматра Тачи. 

Иначе, крајем априла ове године Кандићевој је премијер лажне државе Рамуш Харадинај уручио признање "Мапу златног Косова" у знак захвалности за, како је тада навео, “објективно и прецизно приказан број погинулих на Косову”.

Ивица Дачић тврди да је дошло до велике промене у вези Косова и Метохије. Више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО: Терористи ОВК пресрећни што су убили руског капетана и добровољца на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА