Најновије

Док сви гледају у Русију, Кина троши милионе на тајно ширење утицаја у Америци, а највећу улогу има уједињени фронт

Кина је покренула масивни пропагандни напор широм САД користећи комбинацију новца и утицаја како би сама утицала на кључну политику и доносиоце мишљења, стоји у новом извештају под покровитељством америчког Конгреса.

Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Урађен по налогу Комисије за економско и безбедносно оцењивање односа између САД и Кине, извештај од 39 страница усредсређен је на Уједнињени фронт, кровну организацију задужену за "меку моћ" Пекинга, за коју кажу да се драматично проширила под владавином Си Ђинпинга.

- Уједињени фронт служи промоцији приоритетних глобалних наратива Пекинга, притиска појединце који живе у слободним и отвореним друштвима да се самоцензуришу и избегавају расправу о питањима која су неповољна по Кинеску комунистичку партију, и узнемирују или подривају групе критичне према политици Пекинга - пише у извештају.

Према извештају, истакнуте америчке институције, попут Универзитета Џон Хопкинс и тинк-тенкова попут Атлантског већа, Института Брукингс и Картер Центра, или директно добијају средства из различитих "руку" кинеске владе или сарађују на пројектима који финансира Уједињени фронт.

- Пекинг покушава делимично да пренесе своје поруке, јер верује да ће странци вероватније прихватити пропаганду ако изгледа да долазе из не-кинеских извора - наводи се у извештају.

Кинеска влада такође негује мрежу "основних" организација, као што су 142 удружења кинеских студената (ЦССА) са базом у САД и више од 100 Института Конфучија. Номинално, ове организације промовишу културну размену и приступ кинеском језику, везама и култури, али према извештају, у ствари служе за регрутацију и активности обавештајних служби, као и средство за немилосрдну промоцију кинеских програма, укључујући и своје пословање са геополитичким противницима, попут Тајвана.

- Већина Американаца и многих чланова Конгреса немају појма о обиму активности које је предузела веб страница Кинеске комунистичке партије - изјавио је Лари Ворцел, члан Конгресне комисије за "Free Beacon".

Ворцел је рекао да је Конгрес био упознат са налазима и позвао на то да више организација подржаних кинеским организацијама добије именовање страног агента, што би њихове намере истерало на отворено.

Овакав оштар став и извештај Конгреса о ширењу утицаја Кине у САД, долази након што се у америчкој јавности месецима провлаче питања о могућим везама између људи око Доналда Трампа и Русије.

С обзиром на то да се Кина издвојила као политички противник Доналда Трампа, саветник за националну безбедност САД, Џон Болтон, рекао је да је Кина потенцијално укључена у мешање на предстојећим америчким изборима у новембру месецу. Али до сада се тај проблем није схватао за озбиљно, јер су се законодавци у САД више фокусирали на Русију и њихово мешање у председничке изборе 2016. године.

Русија испред обала Сирије поставила десет ратних бродова и две подморнице. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Авијација Кине-подаци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА