Најновије

БРНАБИЋ: У говору пред Генералном скупштином УН показаћу ново лице Србије (ВИДЕО)

Премијерка Ана Брнабић каже за РТС да ће у говору који ће одржати пред Генералном скупштином УН показати ново лице Србије, постигнуте резултате, али да ће бити речи о Косову, јер је оно, како каже, незаобилазна тема.

Брнабић (фото: Јутјуб)

Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да је говор сама писала, јер жели да грађани знају колико јој је важно да представи Србију на најбољи могући начин.

"Хтела сам да покажем једно ново лице Србије, све оно што смо урадили у последње четири године, све реформе које смо имплементирали и резултате које имамо", рекла је Брнабићева.

Указала је да ће бити речи и о нашим главним спољнополитичким приоритетима – регионалној стабилности и европским интеграцијама, али и унутрашњим циљевима – дигитализацији и подршци образовању и младим људима у Србији.

Истиче и да ће Косово бити тема њеног говора, јер је то незаобилазна тема.

"То је нешто што је изузетно важно да кажем у УН, важно је да кажем с једне стране да и даље мислим, и увек ћу мислити, да оно што је урађено пре десет година није било фер према Србији, да то није било у складу са међународним стандардима, међународним правилима игре, међународним правом, али да смо ми одрасли, да идемо даље, да желимо компромис, зато што желимо мир, безбедност и сигурну будућност за генерације пред нама", нагласила је премијерка.

Брнабићева се данас састала са секретаром САД за трговину Вилбуром Росом, па истиче да је изузетно важно што је иницијатива за састанак дошла од самог америчког секретара.

"Велика је ствар да иницијатива за састанак са нашом делегацијом, са мном, дође од стране министарства привреде САД. Био је одличан састанак, јако присан и причали смо о економским, али и политичким темама", рекла је премијерка.

Истакла је да то није био случај на састанку у Београду, као и да је то још један сигнал да имамо ближи однос.

Додала је да је било речи о америчким компанијама које послују у Србију и које су задовољне тим пословањем. 

На питање хоће ли "Бехтел" радити инфраструктурне пројекте у Србији, премијерка каже да се о томе разговара.

"Имамо озбиљне разговоре већ неколико месеци и велика захвалност целом тиму Владе и Министарству за саобраћај и инфраструктуру што воде те разговоре, наравно, то ће на крају зависити од понуде", каже Брнабићева.

"Ми морамо да будемо обазриви, морамо да будемо одговорни према новцу пореских обвезника. Дакле очекујемо од тако велике и значајне фирме да нам дâ добру понуду", додала је Брнабићева.

Премијерку очекује састанак са изаслаником Стејт департмента за Европу Весом Мичелом, а Брнабићева каже да ће сигурно централна тема разговора бити КиМ и разговори са Приштином.

"Ми имамо шта да кажемо, Србија даје све до себе, Србија се понаша одговорно, паметно, храбро, с друге стране имамо Приштину која нема, чини ми се, ниједну од тих особина", каже Брнабићева.

Указала је и да у америчкој политици према Србији нема више црвених линија и да је то највећи могући помак који није био замислив пре само осам или девет месеци.

"Велика захвалност новој америчкој администрацији, свим људима у администрацији председника Трампа и велика улога председника Александра Вучића и свега онога што је он урадио у последњих годину дана да покаже то једно ново лице Србије, као што ја волим да кажем и морам да поновим – једно лице Србије која је храбра, одговорна и довољно јака да је спремна за компромисе", закључила је Брнабићева.

ОВДЕ погледајте какав је хаос био данас у Скупштини.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА