Најновије

ОСВЕТА БИН ЛАДЕНА ИЗ ГРОБА: Смрт коси агенте ФБИ, свима је заједничка само једна ствар (ВИДЕО)

Терористички напад на Куле близанке у Њујорку 11. септембра, обележио је свет и променио ток међународне политике. Након тог дана је почела борба оштрија борба против терористичких група, којој су се прикључиле готове све светске силе. ФБИ агент Дејв Левали је ишао на посао на Менхентну када је видео како први авион удара у Светски трговински центар, тог ведрог септембарског јутра пре 17 година.

Бин Ладен (Фото: Јутјуб)

Брзо је паркирао свој аутомобил и отишао на место догађаја, где је покушавао да помогне преживелима до је избегао рушевине и тела. Када се први торањ срушио, нашао је склониште како би се заштитио. Оно што није могао да избегне јесте токсичан облак прашине.

 "Видели смо га неколико сати касније, изгледао је као Снешко Белић, јер је био покривен белом прашином од главе до пете", рекао је Грегори В. Ехрие, колега овог ФБИ агента који је са њим провео неколико недеља прекопавајући рушевине.

Левали се придружио ФБИ 1996. године и тада је почео да води канцеларију у Атланти. Године 2008. дијагностикована му је леукемија. Преминуо је у мају, од другог облика рака који је метастазирао до његовог мозга. Имао је само 53 године.

Званичници ФБИ и здравствени стручњаци су вероватно били изложени канцерогеним испарењима и прашином након напада 11. септембра. ФБИ каже да је један агент погинуо приликом напада, док их је 15-оро умрло од рака због токсичних испарења. "Бин Ладен чак и из гроба и даље може да дође до нас", рекао је агент ФБИ Томас Оконор.

"То нас све озбиљно погађа на више начина: људи умиру, а други су болесни. Они који нису болесни се често питају - да ли имам само главобољу или је то рак?", рекао је он. Око 7.500 службених лица за хитне случајеве који су радили на расчишћавању подручја који је погођен 11. септембра су имали неки од облика рака.

Званичници Њујорка кажу да је више од 300 ватрогасаца и полицајаца већ подлегло раку и другим болестима који су повезани са нападима. Већина није носила сигурносну опрему, јер агенције нису разумеле какву опасност могу да представљају отровна испарења и друге материје.

Оконорова организација је позвала агенте да се пријаве за савезни здравствени програм који им пружа медицински надзор и лечење више од 71.000 добровољаца и 16.000 других преживелих.

Директор ФБИ Кристофер Вреј је истакао да му се срце слама када види да има све више жртава и да то су и то жртве 11. септембра само на другачији начин.

Лекари и стручњаци упозоравају да је потребно више истраживања како би се извукли закључци између специфичности болести и изложеност местима која су била мета 11. септембра.

Неколико студија је показало да је спасилачки тимови и други радници у Светском трговинском центру више били изложени отровним материјама, па самим тим имају повећани ризик да добију рак.

"Сада видимо долази нови талас карцинома. Већина је долазила тамо и није била заштићена од токсина у ваздуху. Они буквално удисали канцерогени материјал", рекао је доктор Мајкл Крејн.

Један ФБИ агент је отишао код доктора 2016. године када је приметио крв у столици. За неколико недеља је оперисао ректум, а утврђено је да је 11. септембар узрок његовог здравственог проблема. Он је потом подстакао и друге колеге да се прегледају код лекара.

Родитељи погинулих агената су прошроли кроз напорне медицинске, када су њихови најмилији постали скривене жртве терористичког напада. Многима због тешке болести није било спаса.

Јосип Броз Тито није био један човек?! Сведочанства од којих подилазе жмарци прочитајте ОВДЕ.

Извор: stripes. com/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА