Најновије

ДАЧИЋ: Ово је ексклузивна вест! Празне Шевенинген, јер се очекују прва хапшења за злочине на КиМ!

Читав један спрат затвора у Шевенингену се празни, а то је најмање 12 ћелија, за потребе Специјалног суда за Косово, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- То је ексклузивна вест из Шевенингена, 100 посто проверена. Значи да тај Суд почиње са радом и да се очекују прва хапшења -  рекао је Дачић за Прва ТВ.

Упитан да ли очекује да ће се председник привремених косовских институција Хашим Тачи "преместити" у Шевенинген, с обзиром на његову "уздрману позицију" и незадовољство у Приштини где је против њега у суботу одржан протест јер је, како тамо кажу, "продао Косово", Дачић је рекао да "не прича само о Тачију, већ о већини њих". 

- Да ли ће Тачи бити тај или неко други, није битно, тај Суд почиње са радом и хитно се траже да се ослободе ћелије. Сигурно их не траже да би их окречели -  изјавио је Дачић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је долазак председника Косова Хашима Тачија, у пратњи специјалаца РОСУ, на језеро Газиводе провокација која руши ионако тешку стечену стабилност на том подручју.

„Не верујем да се у Тачију пробудио туристички дух да обиђе Газиводе, то је провокација“, рекао је Дачић, за ТВ Прву.

Како наводе, он је подсетио да је то континуитет поступака који су се дешавали у претходним месецима.Дачић је рекао да је иритирајуће то што се ЕУ поводом упада специјалних јединица РОСУ на север Косова „огласила као неки врховни савет са Тибета“ и говорила о потреби да све стране остану мирне.

„Ја ништа ни не очекујем од ЕУ. Председнику Србије Александру Вучићу сам 100 пута рекао да не треба рачунати на то да ће се они трудити да буду објективни, не само ЕУ, него цела међународна заједница“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, ситуација се доста променила, јер сада сви у свету схватају да приштинска страна стално прави проблеме, али и даље нема негативних реакција и нема притиска на ту страну да се придржава договора.Он је нагласио да је јасно да је упад РОСУ на Газиводе провокација, као и јасно кршење Бриселског споразума.“Лично сам присуствовао састанку у процесу потписивања Бриселског споразума на коме је било договорено да никакве безбедносне снаге Косова не могу да дођу на север Космета док се не испуне два услова. Први услов је да буде обавештен КФОР, а други да се о томе обавесте и сагласе председници српских општина“, прецизирао је Дачић.Он је додао да не зна да ли је КФОР био обавештен, јер се са њихове стране само јављају „извињења, пропусти и накнадне реакције“, као и да на то питање јуче нису ни одговорили.“С друге стране, ЕУ се није ни трудила да учествује у решавању овог проблема, као што је председник Вучић рекао да није могао да их добије. Само знам да српске општине нису обавештене о доласку РОСУ, нити је неко од њих тражио сагласност“, рекао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ какве то казне уводи Аустрија.

Извор: ТВ Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић о претњама ратом.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА