Најновије

САМО НАМ ЈЕ И ОВО ТРЕБАЛО! Покренут раскол у Православљу, Москва прекида сваки однос са Цариградом!

Московска патријаршија најавила потпуни прекид оденоса са Цариградском патријаршијом

Руски патријарх Кирил (Фото: Јутјуб)

Московска патријаршија потпуно ће прекинут еухаристијско општење са Цариградском патријаршијом уколико изда томос о аутокефалности Украјинске цркве – изјавио председник одељења РПЦ за спољне црквене везе митрополит Волоколамски Иларион.



- Када дође до дрског и циничног мешања у ствари помесне православне цркве – то не уводи само целу ситуацију у слепу улицу, него и доноси опасност раскола у светском православљу. Канонска црква ту аутокефалност неће примити. Ми у Руској цркви ту аутокефалност нећемо признати. Неће нам остати ништа друго до да прекинемо општење са Цариградом – нагласио је други по рангу јерарх РПЦ.

Објаснио је да ће Цариград – ако реализује свој покварени план – дати аутокефалност групи расколника коју не признаје православни свет и упозорио патријарха Вартоломеја:

- Цариградска патријаршија саму себе – својим последњим потезима – ставља изван канонског поља. Изван правног поља васељенског православља. А то значи да Цариградски патријарх више неће имати право да се именује, као што је досад чинио, поглаваром 300 милиона православних на планети. Јер, половина православних га уопште неће признавати.

Иларион је додатно указао да Руска православна црква сматра исцрпљеним средства црквене дипломатије у својим односима са Цариградском патријаршијом:

- Цариградска страна је, с наше тачке гледишта, поступила подло и вероломно.

О новом удару на јединство православља прочитајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сусрет Вартоломеја и Кирила у Цариграду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА