Најновије

АСАД УДАРИО НА ЕВРОПСКЕ ДИПЛОМАТЕ: Хладна освета за подршку непријатељима Сирије

Сиријски председник Башар ел Асад ускратио је специјалне визе дипломатама и званичницима Европске уније који редовно путују на релацији Бејрут–Дамаск, саопштили су неименовани званичници ЕУ.

Асад (Фото: РИА Новости)

Ројтерс, позивајући се на наводе тројице неименованих дипломата ЕУ, преноси да се тиме компликују напори за распоређивање помоћи цивилним жртвама рата.

Откако је грађански рат избио у Сирији, ЕУ је користила престоницу Либана – Бејрут, најближи велики град, као своје дипломатско упориште пошто је затворила већину својих представништава у Дамаску протестујући против, како је описала, бруталног Асадовог напада на опозицију.

Међутим, специјална дозвола коришћења сиријских виза које омогућавају вишеструки улазак у Дамаск, укинута је почетком јануара без објашњења сиријске владе, навеле су неименоване дипломате ЕУ.

То значи, објашњава агенција, да ће званичници морати да подносе захтеве за једнократне визе сваки пут када буде било потребно да путују тамо.

Неименоване дипломате навеле су верују да је то покушај приморавања европских влада и европског блока да се поново отворе амбасаде које су некада постојале у Дамаску, пошто сиријска војска која ужива подршку руских и иранских снага, поново успоставља контролу над већим делом државе.

"То је озбиљан проблем за хуманитарну помоћ (коју доставља) ЕУ. Ово је потез који погађа дипломате и запослене у амбасадама влада Европе и институције ЕУ", рекао је један од дипломата.

Сиријско министарство спољних послова није било доступно за коментар, напомиње Ројтерс.

А какву освету је Иран спремио Израелу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Песма за Асада

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА