Најновије

Тачи кидише на северни део Косовске Митровице: Процес је незаустављив

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, тврди да је процес за уједињење Митровице незаустављив.

Тачи (Фото: Јутјуб)

Тачи, који се налази у Давосу на Светском економском форуму, написао је на свом фејсбук профилу да је имао састанак са председником општине Јужна Митровица, Агимом Бахтиријем, те да су том приликом, како је навео, констатовали да су грађани о том питању "рекли своју реч".

- Сада је ред да делују институције, влада, скупштина и председник - написао је Тачи.

Иначе, Тачи је на конференцији за новинаре, говорећи о територијалном разграничењу са Србијом, рекао да ће Митровица, Трепча и Газиводе остати део Косова и након евентуалног потписивања свобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Иницијативу за уједињење Митровице покренуо је крајем прошле године Бахтири. Јужни део Митровице насељавају већински Албанци, док су на северу тог града већински Срби.

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, одбацио је раније Бахтиријеву иницијативу, али је председник општине јужна Митровића недавно петицију са потписима грађана, који су га подржали, предао председнику парламента Кадри Весељију.

Весељи му је тада обећао да ће петиција подршке иницијативи уједињења Митровице бити убрзо стављена на дневни ред парламента.

Изјаве о уједињењу Митровице претња Србима 

Изјаву тзв. косовског председника Хашима Тачија да је процес уједињења северне и јужне Митровице незаустављив, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оцењује као претњу Србима на КиМ.

Ђурић је поручио властима у Приштини да не прете анексијом северне Митровице и да не угрожавају мир, стабилност и безбедност на КиМ и целог региона, а међународној заједници да престане да жмури над настојањима Приштине да "згази српске интересе на КиМ".

- Јужна и северна Митровица су два одвојена града чак и по Ахтисаријевом плану. Тачи би требало да одговори на питање због чега још увек није формирана Заједница српских општина, чији би северна Митровица требало да буде саставни део или је можда Бриселски споразум закључивао неки други Тачи - рекао је Ђурић за Танјуг.

Каже да би на та питања Тачи требало да одговори домаћој и међународној јавност, а јавност ће, наводи, проценити ко говори истину.

Време је за распуштање НАТО, јер неће да погину у нуклеарном рату са Русијом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеремић: Александар Вучић и Хашим Тачи координисано раде

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА