Најновије

ДАЧИЋ: Шећер ми скочи на 20 док се договарам о повлачењу признања Косова

Шеф дипломатије Ивица Дачић за "Блиц" открива зашто и због кога косовски проблем највероватније неће бити решен ни ове године, али и како је успео да издејствује повлачење признања Косова и зашто му шећер скаче на 20.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Његов интервију за Блиц преносимо у целости.

Хајде да кренемо са најновијим информацијама. У нову годину ушли сте са претњама упућеним вама и породици.

- Добијам их већ неколико година. Највећи број је из Хрватске, али и од Албанаца. Из Хрватске се углавном потписују са "Анте". То је део живота везан за посао на који сам навикао. Претње не ремете мене и посао који радим, али подразумевају да треба мало више пажње на безбедносним аспектима људи око мене. Тиме се не бавим, углавном ми и не дају да погледам претњу која је упућена, то све иде ка полицији и БИА. Али, ако неко мисли да ће тиме да ме заплаши, да нећу да радим свој посао, преварио се... Све што сам говорио било је везано за државу и националне интересе и никад против Хрвата и Албанаца. Претње су реакција и углавном се односе на моје ставове када говорим о хрватској ревизији историје и величању усташког покрета, који је буквално део фолклора сада у Хрватској. Када је реч о претњама Албанаца, оне су везане за повлачења признања. Међутим, они су отишли толико далеко да су претили и једном министру државе која је повукла признање.

Албански премијер Еди Рама најављује да ће после Косова бити избрисане границе и са Македонијом, Црном Гором и Грчком. Очекујете ли да неко из ЕУ реагује на најаву стварања "велике Албаније"?

- Уколико се пажљиво пратили шта албански премијер говори, јасно је да он увек прети "великом Албанијом" када се успоре европске интеграције Тиране. То је принцип "ако нас нећете, ми ћемо да правимо велику Албанију". Међутим, то је заправо јасан показатељ колико је погрешна политика толерисања таквих поступака Албанаца јер у суштини они и стварају "велику Албанију". Таквим порукама о брисању граница Рама не говори о стварању услова за слободно кретања роба, капитала, а за шта су земље у региону и потписале разне споразуме. На терену имамо тренутно такав пример да косовски Албанци руше Цефта споразум подизањем такси према Србији, а са друге стране се најављује брисање границе са Косовом. Све то излази из оквира који за Европу не би смео да буде прихватљив. Тирана и Приштина већ заједно праве дипломатска представнишва у свету и та идеологија "велике Албаније" је већ присутна. Потврђује се све оно на шта смо упозоравали последњих година - да не може албански народ да има две државе и да ће живети у једној и све је параван за прављење "велике Албаније". Међутим, како су годинама били миљеници међународне заједнице, сада им се толерише. Зато сам се љутио на Аустријанце због модела "може Косово у Интерпол, али им не дају визну либерализацију". Па шта је то? Најблаже речено - двоструки аршини.

Како овакве изјаве и намере утичу на дијалог Београда и Приштине?

- Дијалог је сада у блокади и за то је искључиво одговорна Приштина која је својим потезима и довела до заустављања преговора. То није случајно, јер они све време блокирају дијалог јер не желе компромис. То потврђују и Рамине изјаве, које су најчистија илустрација да је великоалбански концепт жив. Циљ дијалога им није компромис већ да се призна цело Косово, а то је за нас неприхватљиво. Сви њихови потези су противни дијалогу, тако и сада неће да укину таксе. Како да преговарамо!?

Има најава новог формата косовског дијалога. Шта то заправо значи?

- Многе земље су незадовољне брзином дијалога. Има жеља, примера ради, Албанаца да се Америка директно укључи, међутим, званично ми је потврђено да то није опција. Истине ради, увек су амерички представници били присутни током дијалога нејавно и пре свега да натерају косовске Албанце да прихвате договоре. За сада нема конкретних идеја о мењању формата, али ако буде таквих захтева да се формат шири, ми ћемо тражити да и Русија буде директно укључена, а Москва је била заинтересована и раније. Уколико дође до договора, тражићемо да се овери у Савету безбедности, а то значи да и велике силе буду гарант споразума.

Да ли се у 2019. може очекивати коначни статус - споразум око Косова?

- Сумњам. Намера је била да се преговори окончају до краја мандата Фредерике Могерини, а то је последња трећина године. После свега овога што се догодило и блокаде преговора сумњам да је то могуће и готово је извесно да она и неће бити убудуће преговарач. Више је разлога зашто ће тешко бити преговори окончани до краја године. Албанци не одустају од тога да је договор само ако ми признамо независност. С друге стране, велики је успех што смо вратили тему на суштинско решење, а не само техничка питања. Сада сви они којима је независност била неупитна отварају простор - како Американци кажу - креативном решењу које би уважило ставове и једних и других. Такође, када је реч о завршетку преговора, да будемо реални - у години када се бира нови Европски парламент, нова Европска комисија па и нови високи представник за спољну политику који директно учествује у дијалогу не можемо очекивати да ће дијалог бити у пуној снази. Србија жели решење проблема и да се процес настави. Зато поздрављамо спремност САД да буде домаћин церемоније потписивања споразума, а што се нас тиче, у то треба да буду укључене и друге утицајне државе, као што су Русија и Кина, како би гаранције за примену споразума биле потпуне. Али прво је потребно постићи договор, а он је веома далеко.

Део јавности не сматра да је успех повлачење признања. Шта то у дипломатском смислу заправо значи?

- Косовски Албанци више немају већину и циљ нам је да више од половине чланица УН не признаје Косово, односно да се њихов број са 116 спусти на мање од 90. Ми смо близу тог циља. Сада смо покренули акцију и ангажовани смо на преиспитивању листе оних који су навођени да су признали независност. Успели смо да је 12 држава повуче, а има још десетак земља које кажу да нису признале, а на листи су Приштине од оних 116 за које тврде да су признали. Тај број није тачан. Наводили су да не говорим истину, али ево сада се показало ко је био у праву. Ми ћемо наставити са тим процесом. А тај део јавности који подругљиво коментарише вероватно сматра да је успех био онда када су признања косовске независности пљуштала са свих страна света. Жао ми је ако смо их разочарали и прекинули тај талас и сада га окрећемо у супротном смеру. Имали су управо ти политичари прилику да бране националне интересе, али нису имали петљу да то раде. Када је Мадагаскар признао Косово у Паризу, они су то прославили ватрометом. А сада када је Мадагаскар повукао признање поједини кажу "зашто је то битно". На крају, да вам кажем искрено, чак ме и не интересује шта причају, радим свој посао и то је добро за позицију Србије. Али им свима поручујем да треба да имају поштовање према државама које су повукле признање, јер им то није било нимало лако.

Како сте издејствовали повлачње признања?

- То значи велику посвећеност. То значи да са тим државницима и функционерима мора да се разговара, преговара, да се иде тамо, да они долазе овде. Разговори нису само око Косова већ генерално обнове пријатељских и стратешких односа. Те државе су признале Косово пре десетак година, а да их нико више није позвао из Приштине. Сада их зову. Наши аргументи су до те мере јаки да је 12 чланица УН до сада преиначило своју одлуку, што се у међународним односима заиста ретко дешава. Не желим да откривам планове, али идемо ка још десетак повлачења признања. Могу поједини да мисле да је лако ићи, путовати... Ево вам само један пример, док сам се надмудривао у једној од држава, хоће-неће да повуку, измерио сам шећер, био је на 20.

Да ли се одустало од разграничења као решења за Косово?

- Није се одустало, али није ни разрађивано. На столу је, али се о том моделу не разговара. Ми не одустајемо ни од једне идеје која има потенцијал да доведе до компромиса.

Председник Вучић најавио је могућност ванредних избора. Шта ви о томе мислите?

- Ни СПС ни ја лично нисмо присталице ванредних избора, и то председник Вучић зна. Наша Влада има јаку подршку у парламенту, спроводимо политику на којој смо освојили огромно поверење грађана и нема разлога да реметимо ту стабилност. Али одлука је на председнику Вучићу и СНС-у, као већинском партнеру, ако ипак одлуче да идемо на изборе, ми смо ту - спремни и организовани, као и увек. Имамо са чим пред грађане, можемо да будемо само поносни на то и да без ризика тражимо нови мандат. Мени је само чудно што опозиција, сви они који нису на власти, некако заћуте на помен ванредних избора. Или не желе да освоје власт, или су дубоко свесни да на изборима немају шта да траже.

Када је реч о вашем коалиционом партнеру, Вучић је навео да му математички СПС не треба, али да сте борбени. Како ви видите улогу СПС?

- Ту је Вучић показао да разуме политику, јер политика није само да се сабира број посланика и формира влада него да циљеви буду заједнички. Наша коалиција је комплементарна са тим циљевима, помаже јачању и ширењу тог блока. После оволико година мислим да је јасно да је одлука о овој коалицији била исправна.

Да ли је по вама СПС изгубио део свог идентитета у владајућој коалицији?

- После скоро седам година савеза са СНС-ом, мислим да је овакво питање сувишно. Многи са стране су се бринули за наше здравље, те да ли ћемо се утопити у СНС, да ли ћемо се одрећи свог програма, да ли ћемо постати некакав мали СНС... Испоставило се да су све то биле глупости и да је партнерство са напредњацима много пута добило потврду и од чланства и од наших бирача. СПС је друга странка и коалиција по снази у Србији.

Ви сте политички преживели многе протесте опозиције па и вишемесечне шетње. Како видите садашње протесте?

- Не обраћам нарочиту пажњу, јер видим да нема насиља, нисам чуо ни неке важне захтеве, нити идеје. Понављају да Вучић треба да оде, а то је нереално и неозбиљно од људи који желе да се озбиљно баве политиком. Понекад ме подсећају на протесте "Окупирајмо Волстрит", али на период када су пропали, па су се након годину дана учесници окупљали као на пикнику, са децом у колицима, да се присете славних дана. Тако и данашње протестне шетње у Београду имају сврху да се присете неких давних дана, када су сви били млађи и борбенији.

Рекли сте да бисте Путину певали Каљинку. Шта бисте певали Трампу?

- Имам утисак да би и он отпевао нешто. Можда би било најбоље да нађемо неку словеначку песму и отпевамо је заједно.

На Конгресу сте изнова изабрани. Рекли сте „изабрали сте ме - сад ме слушајте“. По вашем мишљењу, ко би могао да буде најнесташнији у наредној години од партијских функционера?

- Може да буде несташних, али у периоду док се разговара и доносе одлуке сигурно неће бити мангупа који неће поштовати одлуке... Тиме што су ми једногласно дали још један мандат прихватили су и мој услов, тако да очекујем да ће ме слушати. Шалу на страну, у СПС-у седе одговорни и одрасли људи, који се политиком не баве из хобија и у партију не долазе као у клуб за убијање доколице. Социјалисти су, свесни су своје одговорности.

Ердоган ми сваке године шаље баклаве

Шта вам је највећи успех у 2018?

- Низ повлачења признања независности Косова и Метохије.

Највећи неуспех?

- Што сам неодговоран према свом здрављу.

Са ким сте се најчешће чули и били у контакту од страних званичника?

- Са руским шефом дипломатије Лавровим.

Кога можете једноставно да окренете телефоном и чујете шта мисли?

- Сваког министра спољних послова.

Са ким имате традицију размене поклона?

- Сви практикују размену поклона и то иде преко протокола, тако да ја већину и не видим. Међутим, има оних државника и функционера који посебно желе да поклон буде акт међусобног поштовања и пријатељства и тада су то присније церемоније. Углавном то нису ‘западни политичари’ јер они не развијају такве односе. Примера ради, Ердоган ми сваке године шаље баклаве. То је кренуло кад смо Вучић и ја били у Њујорку у њиховој мисији. Сви желимо да будемо део света, па је на столу био еспресо... У шали сам рекао: "А где је овде турска кафа и баклава". То вече Ердоган ми је у хотел послао баклаве и од тада их шаље сваке године.

Има ли нешто што вас изненади?

- Да, разни гестови, не само поклони. Кад сам био у Вијетнаму одвео ме министар на ручак и оркестар је научио да свира "Миљацку"... То су пријатељски гестови и они који се памте... Искрено мислим да већина има проблем како да узврати наше гостопримство, јер кад одете на Запад све је протоколарно.

Шта бисте променили да можете?

- Променио бих само време... Да смо све ово радили десет година раније било би нам много боље. Уверен сам да би до сада проблем Косова био решен.

Узнемирујућа предвиђања британског видовњака за 2019. годину прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Очекујем да још више земаља повуче признање Косова

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА