Најновије

ТЕКТОНСКИ ПОРЕМЕЋАЈ НА СВЕТСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ! ТРАМП СТАО УЗ АСАДА: Брани Курде, то је твоја земља (ФОТО)

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да се не противи да сиријски председник Башар Асад брани Курде у својој земљи од офанзиве Турске. Америчке трупе из ове земље су "углавном" повучене.

Асад (Фото: РИА)

- Након што смо победили 100 одсто калифат ИС, углавном сам повукао наше трупе из Сирије. Нека Сирија и Асад бране Курде и боре се против Турске за своју земљу. Рекао сам својим генералима - зашто да се боримо за Сирију и Асада, да бисмо штитили земљу нашег непријатеља? - написао је Трамп на свом профилу на Твитеру.

- Одговара ми свако ко хоће да помогне Сирији у заштити Курда, било да је то Русија, Кина или Наполеон Бонапарта. Надам се да ће са њима све бити у реду, ми смо седам хиљада миља далеко од њих! - додао је Трамп.

Раније је саопштено да су сиријски Курди објавили да су постигли споразум са Дамаском о размештању сиријских трупа на читавој граници са Турском за одбијање напада турских оружаних снага.

Турска војна операција у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у северној Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Турска авијација је истог дана напала град Рас ел Аин и низ других сиријских градова на граници двеју земаља. Касније је објављен почетак копненог дела операције.

Турско Министарство одбране је 12. октобра саопштило да су турска војска и сиријска оружана опозиција преузели контролу над Рас ел Аином.

Сиријске власти су више пута осуђивале окупациону политику Турске на северу Сирије. Русија је навела да Турска треба да избегава дејства која би могла стати на пут решавању сиријског сукоба, који траје од 2011. године.

Фалсификовањем “Креманског пророчанства” прво срушили Милошевића и предали Србију, а сада истим триком предају и Косово. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА