Најновије

ВЕЛИКА МИСТЕРИЈА ПОДЗЕМНОГ ГРАДА: Нико не зна шта су нацисти овде радили! Пронађена мрежа тунела испод планине! (ВИДЕО)

Комплекс "Осовка" је највећи и најприступачнији подсетник великог пројекта "Ризе" (див).

Подземни пролаз (Фото: Јутјуб)

То је био нацистички покушај да се изгради подземни град који би могао да опслужи 20.000 људи, углавном војника или радника.

Радови су почели 1943. и прекинути 1945. године, али је стварна намена подземног комплекса ипак остала непозната.

Ради се о седам подземних комплекса, међусобно повезаних разгранатом мрежом мегаломанских тунела, који су се налазили испод Совиних планина у Доњој Шлезији, области која је била предратни део Немачке, али која је након Другог светског рата припала Пољској.

Тих седам комплекса су замак Ксјонж, Жечка, Влодаж, Осовка, Соколец, Југовице, Собоњ, Глушица и палата Једлинка. Раздаљине између њих се мере у километрима и километрима, што довољно говори о обиму и амбициозности овог пројекта.

Ниједан није завршен до краја, сви су остављени у различитим фазама градње, и тек је мали проценат тунела избетониран.

Шта су тачно нацисти радили овде, није познато, зато што је сва документација изгубљена, али теорија има безброј.

Најпопуларнија каже да је Хитлер, суочен са све жешћим савезничким бомбардовањем, одлучио да почне да гради нови и свеобухватни главни штаб који би био безбедан, други мисле да је у питању било место где је требало да се пресели војна индустрија, трећи комбинују ове две тезе, четврти сматрају да су нацисти на том месту планирали да изграде истраживачке погоне за прављење нуклеарног или неког другог супер-тајног (антигравитационог) оружја.

На крају, када су схватили да је то узалудно трошење енергије, будући да је пораз неизбежан, или да је енергија потребнија на неком другом месту, нацисти су у ове тунеле допремили покрадено благо и злато из целе Европе.

Тако барем мисле мештани који неуморно трагају за немачким камионима који су наводно дошли 1945. године и потом нестали у утроби планине, након чега су улази у скривене тунеле запечаћени.

Само један део ископаних тунела је откривен, а онај други, неоткривени, ко зна шта све крије. Можда не крије ништа, али ко зна.

Око 13.000 Јевреја је градило ове комплексе, а трећина је умрла током радова.

Нацисти су на ово бацили 130 милиона рајхсмарака, а површина целокупног система у оквиру пројекта "Ризе" је требало да буде 194.232 метра квадратна.

Шта би се догодило да Срби имају нуклеарно оружје? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА