Најновије

ДАЧИЋ ОЦЕНИО ПОСЕТУ ЕРДОГАНА: Ево шта је рекао за осносе Србије и Турске!

Турска, а пре свега председник, Реџеп Тајип Ердоган, имајући у виду сусрете и ниво поверења змеђу њега и председника Александра Вучића, данас представља фактор стабилности у региону, изјавио је вечерас први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Оценујући последњу посету председника Ердогана Србији, Дачић је рекао да је она важна зато што се Турска поставља као матица за муслимане у овом региону, без обзира што то можда историјски није тачно и што немају сви муслимани овде неке везе са турском државом. - Они су за мирно решавање проблема у односима муслиманског дела Босне и Србије, не подстичу никакве екстремистичке радње у Србији, већ их напротив осуђују - рекао је Дачић у емисији ''Прави угао'' на РТВ.

Шеф српске диломатије је истакао да је у економској сфери између двеју држава дошло до великог напретка и у прилог томе додао да је спољнотрговинска размена прешла милијарду евра. - Оно што је краткорочан циљ је да размена буде две милијарде евра, а председник Ердоган је рекао да мисли да у неколико наредних година она може да се повећа на пет милијарди -.

Дачић је одбацио тврдњу да се приближавањем Турској шаље порука да се Србији ЕУ није приоритет. - Србија даје до знања да има неке своје економске и неке друге интересе као што и остале државе имају. Мало је цинично да неко напада због тога Србију, а да те земље имају од 10 до 100 пута већи ниво економске размене са том земљом. То се односи на Кину, на крају крајева односи се и на Русију. Наш обрт спољнотрговинске размене се смањује из године у годину за разлику од неких западних земаља које су увеле санкције Русији, а стално повећавају спољнотрговинске размене, што говори о том непринципијелном ставу -.

Пут ка ЕУ је дефинисан преговорима, динамиком тих преговора, рекао је Дачић и додао да Србији јесте интерес да постане члан ЕУ, али морамо да бранимо и чувамо наше националне интересе.

Спонзори Шиптара кренули у офанзиву! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА