Најновије

ХАН ОТКРИО: Вучић ме питао који разлог сад има да настави дијалог са Приштином!

Одлазећи европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да му је председник Србије Александар Вучић рекао, након што су блокирани преговори за чланство са Северном Македонијом и Албанијом, да му није јасно зашто би био даље мотивисан да улази у преговоре са Приштином.

Хан и Вучић (Фото: Јутјуб)

Хан је то казао у интервјуу за Фајненшл тајмс, а лист је оценио да је такав став ударац за ЕУ која је провела скоро 10 година покушавајући да буде медијатор у разговорима Београда и Приштине.

Хан је казао да је до блокада преговора дошло у моменту када би требало да се појачају напори да ЕУ постане јачи светски играч, као и да губљење утицаја "у региону за који каже да географски и историјски близак ЕУ оставља простор који би могли да попуне Кина и Русија.

Он је додао да је за њега најболнијае то што ЕУ није показала да се држи "принципа апартнерства и одговорности" на које се увек позива.

Према његовим речима блокада је погазила године које је Европска комисија потрошила на успостављање политичког оквира за постизање споразума о придруживању и послала лошу поруку лидери региона.

"Процес придруживања заснован је на заслугама и ако земљама не признамо напредак, неће бити ни даљих подстицаја за реформе", рекао је Хан.

Хан је додао да је поносан на напредак постигнут током његове мандата у унапређењу веза између земаља у региону - Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, и Србије - које се још увек се боре за превазилажење ратова и немира деведесетих.

"Састанци лидера постали су уобичајени", рекао је Хан и поздравио чињеницу да су лидери Северне Македоније, Албаније и Србије преузели иницијативу да се обавежу на укидање царинских баријера у трговини.

Прочитајте ОВДЕ како Резолуција 1244 чува КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА