Најновије

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! МАДУРО ПРИХВАТИО ДОЛАР? "Није лоша та доларизација, ако издувни вентил!"

Председник Венецуеле Николас Мадуро прихватио је валуту свог жестоког противника, САД-а, називајући долар "издувним вентилом" који може да помогне земљи да преброди економску кризу услед америчких санкција које имају за циљ га натерају да оде са власти.

Николас МАдуро (Фото: ria.ru)

Званична венецуеланска валута, боливар, ослабила је ове године за више од 90 одсто, док је хиперинфлација од јануара до краја септембра достигла 4.680 процената, саопштила је централна банка.

Инфлаторна спирала у тој јужноамеричкој држави оборила је куповну моћ минималне плате која је, заједно са помоћи у храни, једнака износу од око 10 долара месечно.

"Не сматрам да је то лоше... тај процес који називају 'доларизација'", рекао је Мадуро у интервјуу емитованом у недељу увече на телевизијском каналу Телевен.

"Он (долар) може да помогне опоравку земље, ширењу производних снага у земљи и економији... Хвала Богу да постоји", рекао је венецуелански лидер.

Мадуро, који је колико до 2018. бранио употребу долара, додао је да ће, док он још процењује трансакције у америчкој валути које су у порасту последњих месеци, боливар остати у оптицају као званична валута, наводи британска агенција.

"Венецуела ће увек имати своју валуту... увек ћемо имати боливар, опоравићемо га и одбранити", рекао је Мадуро у интервјуу Хозеу Висентеу Рангелу, левичарском политичару и потпредседнику за време владе Хуга Чавеза.

Централна банка Венецуеле утврђује званични девизни курс боливара од 2003. године, али он постаје све флексибилнији, додаје Ројтерс. Због све оштријих америчким санкција, централна банка је почела са убацивањем евра у економију а влада и државна нафтна компанија ПДВСА су чак почели да плаћају извођаче у европској валути.

Прилив девиза у економију ове чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) највећим делом потиче од продаје сирове нафте и злата.

Недавно је консултантска компанија Екоаналитика, са седиштем у Каракасу, проценила да је у првих 15 дана октобра 53,8 трансакција обављено у доларима, према анкети у седам великих градова у земљи. Тај број је у граду Маракаибо богатом нафтом достигао чак 86 процената.

Економска криза у Венецуели изазвала је и хуманитарну кризу и принудила на миграције више од четири милиона Венецуеланаца, према подацима Уједињених нација.

Поводом Мадурове изјаве о доларизацији огласио се вођа опозиције Хуан Гваидо, који је на конференцији за новинаре рекао да је Мадуро "признао још један пораз".

"Пораз који је данас признат у Мирафлоресу (председничка палата) јесте да је земља доларизована... он (Мадуро) признаје да наша валута не може чак ни да задржи вредност", рекао је.

Кијев не одустаје од тужбе против Русије у Хагу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА