Најновије

НИКО НЕ МОЖЕ ДА ПРОВАЛИ ПУТИНОВУ ТАКТИКУ: Упркос санкцијама, Москва открива новог савезника који потискује ЕУ из Русије! (ВИДЕО)

Русија не гледа само на запад, већ на исток - и све више тако. Кинеска економија се развијала веома брзо током последње две деценије, постајући највећи светски извозник.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Та роба је преплавила је Русију, смањујући извозни удео ЕУ. Променљиво глобално окружење помогло је преусмеравању економских односа Русије на исток, посебно према Кини. Кинеско-руске везе такође се развијају у контексту велике кинеске иницијативе Појас и пут.

Ово поставља питање у којој мери би Кина могла да замени ЕУ у Русији, у погледу трговине, инвестиција и позајмљивања новца. У радном документу Брисела (написаном уз подршку Експертске мреже ЕУ за спољну политику) оценили смо продубљивање економских веза Русије са Кином и шта то може значити за ЕУ.

Подаци бацају светло на нека кључна питања на која креатори политика ЕУ треба да обрате пажњу. Од 2002. године удео ЕУ у руском увозу смањен је са 53 одсто на око 40 одсто, док је удео Кине порастао са мање од 3 на 21 одсто.

Стога ЕУ и даље доминира, али оно што се извози у Кину мења се - и то би такође требало да изазове забринутост. Удео домаћег садржаја у роби коју Кина продаје свету је у порасту, а кинески извоз све више замењује извоз из ЕУ на руско тржиште, нарочито у секторима са великим капиталом. Значајна преклапања су возила, индустријске машине, електроника и металне компоненте.

У погледу улагања, кинеско рушење положаја ЕУ у Русији је мање очигледно. Иако су кинеске инвестиције широм света у 2016. и 2017. години порасле, изложеност Кине у Русији је ограничена и остаје много мања него у ЕУ. Кинеске инвестиције у Русију су чак пале на -13 милиона долара у 2018. години.

Индустријски фокус кинеских инвестиција такође се врло разликовао од ЕУ интереса.

У 2018. години, највећи циљ кинеских директних инвестиција у Русији био је сектор некретнина.

Компаније из ЕУ имају много шире интересе за производњу и неколико услужних сектора, укључујући велепродају и малопродају. Ипак, изгледа да је куповина кинеских нафтних компанија у 2019. години удела у једној од најзначајнијих руских компанија, произвођачу природног гаса Новотеку, изгледа да указује да Русија постаје главни стратешки партнер за Кину.

Кредити ЕУ Русији су у међувремену опали у контексту санкција. Али кинеско финансирање пројеката у Русији се непрестано повећава. Ипак, ЕУ је и даље много већа финансијска изложеност од Кине у Русији. Портфељна улагања ЕУ у

Русију су очигледно већа од кинеских портфељских улагања. Што се тиче банкарских зајмова, иако нема званичних статистика о улози кинеских банака као прекограничних зајмодаваца, знакови су да кинеско финансирање пројеката, иако расте, још увек не одговара чак једној трећини протока кредита ЕУ у Русију.

Европа је и даље највећи руски трговински партнер, зајмодавац и инвеститор, али Кина брзо напредује, посебно у вези са трговином и финансирањем пројеката. На основу података о трговини најјасније се показује конкуренција између ЕУ и Кине на руском тржишту, при чему је ЕУ изгубила тржишни удео, а Кина повећала додатну вредност свог извоза у Русију.

Иако је тешко извући било какву узрочност из наше дескриптивне анализе, претходни емпиријски рад који смо спровели на овој теми користећи секторске податке показује да је Кина узела тржишни удио од европског извоза у кључним секторима у којима је ЕУ одавно задржала компаративну предност.

Турска објавила свој успех! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА