Најновије

ЈЕДНА БОЈА, ЈЕДНА КРВ, ЈЕДНА ВЕРА... СРБИ ИЗНЕНАДИЛИ БРАЋУ: Балада на коју плешу „мигови“ разнежила руске генерале (ВИДЕО)

Песма српског новинара и музичара Владимира Вјештића завршила је у споту војне вежбе „БАРС 2019“. Његова балада добила је можда најскупљи спот икада међу српским песмама, јер уз тактове љубавне песме „плешу“ мигови и хеликоптери које возе српски и руски пилоти.

Руски хеликоптери који су завршили у песми (Фото: Јутјуб)

У Русији је прошле недеље одржан „БАРС 2019“, вежба „Братство авијатичара Русије и Србије“, у којој су српски и руски пилоти увежбавали летење и бојево гађање. Пету заједничку вежбу коју су одликовали изузетна обученост и добра комуникација, али и традиционални дух пријатељства српских и руских пилота, ове године је обележио нови симбол.

Вежбу у Центру ваздушно-космичких снага Руске Федерације у Астрахану пратио је и новинар Информативне службе Министарства одбране Републике Србије Владимир Вјештић, који већ годинама компонује и пева.

Изненађење за пилоте

Он открива како су домаћини пилоте изненадили специјалним видео спотом који се у Русији користи као промо материјал маневра до следеће вежбе.

„Мој домаћин, као представнику медија, био је колега мајор Алексеј Попов, за кога се испоставило да је некада свирао бас гитару. Одмах смо нашли област о којој можемо да причамо. Похвалио сам се да сам пред одлазак у Русију завршио нову песму, јер упоредо се целог живота уз новинарство бавим и музиком. Тражио је да му пустим да чује како звучи. Послао сам му песму ’Поглед од кристала‘ и одмах је било очигледно да му се допала. Питао ме је да ли може да искористи делове песме, али није открио за шта“, прича Вјештић, који је одмах пристао да уступи мајору песму, иако није могао да претпостави о чему се ради.

Звезда у последњем реду

Потом је доживео, како каже, једно од највећих изненађења у животу.

„На крају завршне анализе вежбе, на којој су присуствовала руководства на највишем нивоу са српске и руске стране, најављена је кратка видео презентација вежбе. Приметио сам да мајор мене снима, а ја сам само новинар и седим у последњем реду. Питао сам се зашто. Тада су кренули тактови моје песме, био сам у потпуном шоку. Моја композиција била је подлога на основу које су монтирали спот за вежбу“, каже аутор.

Вјештићу је било јасно да се песма допала представнику команде Ваздушно-космичких снага Русије пуковнику Константину Сурикову, јер без његовог одобрења не би настао најскупљи спот за неку српску песму који је икада снимљен. У њему играју најбољи пилоти света, припадници Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, а сценографија су мигови 29 и хеликоптери Ми-8.

Разнежена војска

Први кадар спота су руска и српска застава и нови слоган вежбе „Једна боја, једна вера, једна крв“, савршено се уклопио у прве тактове, а реч је о љубавној балади. Ваздухопловци нису могли да сакрију емоције. Чак је и строги пуковник Суриков морао да загрли аутора песме. Пао је договор да је изведе уживо на завршној заједничкој вечери. Тако је и било.
„Није ми пало на памет да би љубавна песма могла да буде креативно искоришћена за овакву ствар, али то заиста даје једну нову димензију причи о Србији и Русији, о братству српских и руских пилота. Кажу да је Аки Рахимовски песму ’Све још мирише на њу‘ заправо посветио младости, а не некој девојци, тако и моја песма има других читања, која се не виде на прво слушање“, каже аутор на крају разговора за Спутњик и у шали додаје да је нашим пилотима, чије вештине не заостају за оним које имају руске колеге, украо шоу.

Владимир Вјештић, чије је уметничко име Влаад, у Министарству одбране ради од 2012. године, као новинар-уредник, а претходно је од дипломирања радио на радију. Све време свира, а у последњих неколико година више пажње посветио је музици у којој ужива цела породица, обе његове ћерке певају у бенду, а син свира гитару.

Прочитајте ОВДЕ зашто Вашингтон жели само једну ствар од Србије.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА