Најновије

ЗОРАН МИЛИВОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Никако не гурати прст у око великима! Србија мора да води рационалну политику по питању КиМ!

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да Србија мора да води рационалну политику по питању Косова и Метохије и пронађе начине да реализује своје интересе, не гурајући прст у око великим силама.

Зоран Миливојевић (Фото: Јутјуб)

Миливојевић је рекао да је скуп у Женеви у организацији Светског економског форума важан јер показује да је Западни Балкан поново у жижи глобалне политике, поготово после недавања датума за почетак преговора Северној Македонији и Албанији.

"Одлука Хашима Тачија да оде у Берлин да се сретне са Помпеом потврђује став приштинске власти да буде директно оријентисана на Америку. С друге стране, Вашингтон показује интерес да буде директно укључен преко својих изасланика", истакао је Миливојевић.

Сматра да је разлог томе и неуспех Европске уније да у последњих пет година учини нешто како би се косовски чвор размрсио.

"Рекао бих да су имали историјску шансу. Не само Федерика Могерини, него цела та екипа. Водили су преговоре неуспешно, што је показало две ствари - да Европска унија нема више глобалну тежину и да нема механизам којим би реализовала своје циљеве и којим би утицала на приштинске власти да се дијалог настави", казао је Миливојевић и додаје да се увек лоше завршило по мале земље када велике силе арбитрирају.

"Неопходно је водити рационалну политику, никако не гурати прст у око великима и тражити начине да реализујемо своје интересе на један оптималан начин, мудром спољном и рационалном политиком", наглашава Миливојевић.

Истиче да је француски председник Емануел Макрон дао оштре оцене о стању Европе и НАТО пакта.

Каже да изјаве Аљбина Куртија упућују на закључак да код њега нема спремности за дијалог.

"Он говори о некакавом реципроцитету. Све што говори, полази од платформе која је за нас неприхватљива - признање и ништа више. Када говори о реципроцитету, он демонстрира државност Косова. То нас не приближава дијалогу", каже Миливојевић.

Каже да је неприхватљиво одмах разговарати о признању Косова и модалитетима како до њега доћи.

"За српску страну је прихватљиво да се вратимо назад и видимо шта је иза нас остало и да приштинска страна испуни све обавезе које су остале, па да онда видимо шта би могао да буде компромис", истиче Зоран Миливојевић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Еди Рама рекао за Кадрија Весељија.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА