Најновије

УБИСТВА ПО ПОРУЏБИНИ И ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ: Право лице украјинских "браниоца демократије"

12. децембра, украјинска полиција објавила је да је ухапсила пет осумњичених за убиство Павла Шеремета.

Азов (Фото: РИА)

Павел Шеремет, новинар из Белорусије са пребивалиштем у Кијеву, убијен је у аутомобилу у којем је возио ујутро 20. јула 2016. Полиција је покренула кривични случај у складу са чланом 115 члана 115. Кривичног закона 5. клаузуле.

Тадашњи генерални тужилац Јуриј Лутсенко назвао је "осветом због професионалне активности" као главну верзију иза убиства новинара. Министар унутрашњих послова Арсен Аваков није искључио учешће Русије у атентату.

Показало се да су у ствари украјински националисти били главни осумњичени и уопште нису имали везе са Русијом.

Сви они су припадници добровољачких батаљона где учествују нацисти или макар њихови симпатизери.

Један од осумњичених за овај случај чак је објавио и на Фејсбуку и затражио помоћ, јер су власти биле ту да га ухапсе:

„Оптужен сам за убиство Шеремета. Одмах. У мом дворишту. Биће претрага. У помоћ! ", Рекао је Андреј Антоненко, познати украјински музичар, миљеник десничарских радикала и Петра Порошенка.

Хапшења је потврдио украјински министар унутрашњих послова.

"Национална полиција га је управо приведела и уз сагласност СБУ (украјинске службе безбедности) прогласила основану сумњу осумњиченог у случају убиства Павела Шеремета", написао је шеф украјинског министарства унутрашњих послова Арсен Аваков на Твитеру .

Осумњичени су:

Јулија Кузменко звана “Лисица”. Хирург из Окхматдета и члан добровољачког батаљона. Наводно је поставила експлозив испод Шереметових кола.

Андреј Антоненко члан добровољачког батаљона, наредник снага специјалних операција и рок музичар познат као Рифмастер. Отпратио је Кузменкову до Шереметова аутомобила, пошто је она наводно поставила експлозив, поново га срела и одвела са места злочина. Живео је у близини и добро је познавао то подручје;

Јана Духар медицински радник у 25. ваздухопловној бригади. Судећи по видео камерама, уочи убиства она је извршила извиђање у кварту у којем је новинар убијен, и сликала локације надзорних камера. Те камере су је такође снимиле.

Ина Хришенко надимак "Пума". Шта је тачно урадила и како је била повезана са осталим члановима групе због овог злочина, није јасно. Али, према логици полиције, то има везе са прављењем експлозива.

Владислав Хришченко Пумин муж и специјалиста за експлозивне направе а посебно мине. Експлозивна направа коју је направио 2018. (у другом злочину) показала је сличности са случајем Шеремет. Како је повезан са осталим члановима групе (осим са супругом) такође није јасно.

На снимцима надзорних камера се не виде лица, осим Јане Духар, која је заправо шетала околним улицама. У објављеним телефонским разговорима такође нема наговештаја о умешаности у случај Шеремета.

Али идентификовани су на следећи начин:

Андреј Антоненко или Рифмастер имао је јакну с принтом на леђима. Појавио се на снимку у којем мушкарац прати жену која поставља експлозив испод Шереметова аутомобила.

Показало се да је јакна са истим или сличним принтом била обучена на мушкарцу који је 2015. године помагао у разношењу далековода у региону Херсона.

Полиција је утврдила да је то учинио "активиста" по надимку Натсик. Истражујући круг његових познаника, отишли ​​су до Антоненка и пронашли на његовим друштвеним медијима фотографију на којој је било јасно да он носи такве ознаке.

Истражујући Антоненкове везе, дошли су до Јулије Кузменко. И случајно су стигли до Ине и Владислава Хришченка.

Муж је учествовао у покушају атентата на једног бизнисмена из Ивано-Франкивске регије 2018. године, а због тога је већ био у затвору.

Његова супруга ухапшена је у новембру 2019. године у вези с истим случајем.

Полиција је потврдила да су експлозивна направа у Шереметовом аутомобилу и она која је коришћена за покушају ликвидације бизнисмена идентична.

"Овај случај још није решен, тако да истрага још траје", рекао је украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

„12.12.2019. извели смо фазу у којој је група притворена и оптужена. Верујемо да су оптужбе основане. И зашто смо одрадили незапамћени, главни брифинг. Будући да је тема веома актуелна и упечатљива, трудимо се да пружимо што више информација како би сви разумели наш став “, рекао је министар.

Напоменуо је да није јасно како су осумњичени посебно повезани једни с другима, али полиција ради на томе.

„Немамо одговоре о механизму интеракције. У неким аспектима још увек имамо питања о улози одређених појединаца. А посебно, ко је иницирао ово кривично дело “, додао је.

„Нажалост, не извештавамо о свему што знамо. Данас на брифингу било је то једва 5-7%, можда 10% чињеница које можемо изнети. Мислим да ће у овом случају доћи до више вести и информација. “Аваков је додао да верује да су „наши аргументи врло озбиљни“, изражавајући уверење да „не грешимо“.

Јевхен Ковал, заменик шефа националне полиције, рекао је да је у случају Шеремет обављено 3700 испитивања и 47 вештачења, примљено је 800 докумената, укључујући мобилну комуникацију, и анализирани су снимци са више од 200 видео камера.

Истрага је имала четири главне верзије мотива за убиство:

Грешка - убице су можда желеле да убију Елену Притулу која је власник детонираног аутомобила;

Лична корист;

Професионална активност;

Дестабилизација ситуације у земљи.

Још увек није јасно о чему се ради, али вероватније је да су украјинске власти спремне учинити све како би дестабилизирале Украјину, али чини се да Русија није играла никакву улогу у томе.

Спречен напад Исламске Државе на Москву, више о отме прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА