Најновије

ХАНДКЕ ДОЛАЗИ У СРБИЈУ: Брнабић открила када можемо да очекујемо нобеловца!

Нобеловац Петер Хандке посетиће Србију у марту или априлу наредне године, најавила је вечерас премијерка Ана Брнабић.

Петер Хандке (Фото: Јутјуб)

Брнабић је гостујући у емисији "Хит-твит" телевизије Пинк рекла да је председник Србије, Александар Вучић, разговарао са Хандкеом, који му је казао да ће посетити Србију у марту или априлу.

Брнабић је то рекла након што се претходно није сложила са саговорницима у емисији, Чедомиром Јовановићем и Војиславом Шешељем, о реаговањима која је изазвала одлука о додели Нобелове награде за књижевност Хандкеу.

Премијерка је рекла да свако има право на своје мишљење, као и да је реаговање на доделу Нобелове награде Хандкеу изазвао генерално анимозитет који одувек постоји према Србима и Србији и због подршке какву је он пружао Србији у тим несрећним временима.

- Хандке је био један од ретких у међународној јавности који је смео да каже нешто лепо о Србима и Србији и ја му на томе захваљујем - рекла је Брнабић.

Она је изразила жаљење што су се, како је навела, чак и у случају Нобелове награде за књижевност неки осетили позвани да упуте такву реторику према Србији.

Рекла је да најнепријатније била изненађена реаговањем министра спољниих послова Северне Македоније. Истакла је и да је у протеклом рату страдао немали број Срба, а за то нико није одговарао.

Јовановић је казао да се не слаже са политичким ставовима Хандкеа, и да разуме оне који су толико тога изгубили у протеком рату.

Упркос томе, рекао је он, Хандке није добио награду за мишљење о Сребреници и зато што је био на страни Милошевићеве политике, већ зато што је сјајан писац.

Што се подршке Милошевићевој политци и Србији из тог времена, Јовановић је рекао да та подршка није била добра и да је била погрешна.

- Морамо имати снагу да раздвојимо Хандкеа писца од његових политичких ставова који су такви какви су. То у региону схватају, с тим што је тежина те одлуке другачија овде него у Сарајеву. Морамо да се суочимо с тим да је у том граду стадало 10.000 деце - рекао је Јовановић.

Шешељ је, полемишући са Јовановићем, истакао да је Хандке добио награду за књижевно дело, као и да је он у тим својим делима објавио све што је изрекао.

- Он је био борац за људска права у времену у којем многи нису смели то да буду, у којем је свет навијао за босанске муслимане који су изазвали рат и који су први почиили ратне злочине. Злочини су постојала са обе стране - рекао је Шешељ.

Јовановић је приметио да о томе одлучују судови, на шта му је Шешељ одговорио да њему његово правничко знање даје за право да коментарише сваки суд на свету.

- Хандке никада није рекао да Срби нису чинили злочине, али се трудио да успостави равнотежу светској пропаганди против Срба која је владала. Његово дело не мозе да буде мимо његовог политичког става - рекао је Шешељ.

Република Србија управо исплатила милионе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА