Најновије

ОГЛАСИЛА СЕ И МИТРОПОЛИЈА СПЦ: Православци дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји Црне Горе!

Митрополија црногорско приморска реагујући на доношење закона о слободи вероисповести истакла је да су предложени амандмани били минимум минимума, а да је црногорски режим њиховим одбијањем у суштини одбио да се о својинско-правним односима расправља пред судовима те земље у редовним поступцима у складу са препорукама Венецијанске комисије.

Седиште МЦП (Фото: Јутјуб)

Истичу да то јасно потврђује сумње да се овај закон доноси, не да би се обезбедила слобода вере, већ да би се приступило отимачини имовине православне цркве.

У саопштењу објављеном на сајту Митрополије црногорско приморске се наводи да је Скупштина Црне Горе усвојила "дискриминаторан и неуставан Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, претходно одбивши три амандмана, које је преко посланика Демократског фронта, доставила Митрополија црногорско-приморска".

Додају да је амандмане претходно одбила и Влада Црне Горе на својој ванредној седници, као и да су имали још низ примедби на предлог закона, на које им никад није одговорено, а ради мира и братске слоге предложили су само три амандмана.

"Достављени амандмани су представљали минимум минимума који је Влади и Скупштини понуђен од цркве, како би се допринело смиривању друштвених тензија и предупредиле тешке последице које могу настати доношењем оваквог Закона", наводи се у саопштењу.

"Амандман на чланове 62, 63 и 64, који су били најпроблематичнији, гласио је: чланови 62, 63 и 64 предлога закона бришу се и додаје нови члан 62 који гласи: 'Имовинско-правни спорови између Црне Горе и верских заједница у погледу верских објеката и земљишту који су настали до 1. децембра 1918. године искључиво се могу решавати пред надлежним судовима у парничним поступцима у складу са ратификованим међународним уговорима, Уставом Црне Горе, Законом о својинско-правним односима, Законом о државном премеру и катастру непокретности и другим релевантним прописима. Поступке ће у име Црне Горе водити Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе", истиче се у саопштењу.

Указују да је црногорски режим одбијањем ових амандмана, "који су представљали часни излаз за све у овој нечасној работи, у суштини одбио да се о својинско-правним односима расправља пред судовима ове земље у редовним поступцима, у складу са препорукама Венецијанске комисије".

"На тај начин су јасно потврђене сумње наше цркве да се овај закон, пре и изнад свега, доноси, не да би се обезбедила слобода вере већ да би се приступило отимачини имовине православне цркве и тиме започела реализација циља из програма владајуће партије, који је прокламовао председник те партије и председник Црне Горе – стварању/"обнови" нове, државне, подобне и послушне режиму "аутокефалне црногорске православне цркве", наведено је у саопштењу.

Сматрају да сву одговорност за последице доношења оваквог закона сносе директно посланици који су гласали за његово усвајање, Влада Црне Горе која га је предложила, као и председник Црне Горе Мило Ђукановић "изазивајући нарочито хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм наше земље, нечувене диобе и мржњу и уводећи Црну Гору у ситуацију која никоме добра донети не може".

"Захваљујући овоме, православни верници у Црној Гори дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји", закључује се у саопштењу Митрополије црногорско приморске.

Прочитајте ОВДЕ шта је ухапшени посланик ДФ поручио из марице.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА