Најновије

ДОБРЕ ВЕСТИ! ЛУКАШЕНКО СРБИЈИ ДОНОСИ 'МИГОВЕ 29'! Важна посета великог пријатеља!

Белоруски председник Александар Лукашенко стигао је јуче у дводневну посету Србији, током које ће и дефинитивно потврдити скору испоруку четири модернизована 'мига 29' нашој земљи.

Лукашенко доноси Србији мигове (Фото: РИА)

Лукашенко се током посете срео са српским колегом Александром Вучићем, а према протоколу, двојица лидера су положили венце на Спомен гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу.

За данас је планиран свечани дочек белоруског лидера испред Палате 'Србија', разговор у четири ока Лукашенка и Вучића, као и пленарни сусрет делегација Белорусије и Србије. Једна од централних тема разговора двојице лидера, осим унапређења економске сарадње, биће и дефинитивна потврда испоруке четири нова 'мига 29' нашој земљи. Ови моћни авиони тренутно се ремонтују и модернизују у белоруском 558. ваздухопловном заводу у Барановичу, а требало би да у Србију стигну одмах после Нове године.

'Братски уговор'

Одлично обавештени извори тврде да ће Лукашенко и Вучић у четири ока договорити све детаље испоруке моћних летелица, што је део војно-техничког споразума Србије и Белорусије.

- Два 'мига 29' су већ власништво српске авијације, али је договорено да се њихов ремонт и модернизација обави у белоруском ваздухопловном заводу у Барановичу, у ком раде најбољи војни стручњаци. Свака од летелица биће подигнута на категорију 'четири плус', какву већ имају десет српских 'мигова 29'. Тиме ће наша авијација имати пуну ескадрилу ових моћних авиона, што ће је свакако сврстати у сам врх војне моћи у региону. Наше небо биће још сигурније него што је данас... - објашњава извор, додајући да је договор око белоруских 'мигова 29' идентичан договору који је Србија имала са Русијом о испоруци шест оваквих авиона. Реч је, дакле, о 'братском аранжману' и све цене су знатно испод тржишних.

Министар одбране Александар Вулин, коментаришући предстојећу Лукашенкову посету нашој земљи, каже да у Србију долази велики пријатељ.

- Александар Лукашенко је са Србијом био и под бомбама 1999. године и никада није пропустио ниједну прилику да буде уз нас. Војно-техничка сарадња између наше две државе развија се и знатно унапређује. Белорусија је наше ваздухопловство ојачала са четири моћна 'мига 29', који се у тренутку док ми ово причамо модернизују и припремају за наше потребе - подвлачи Вулин.

Јачање сарадње

Коментаришући посету белоруског председника, генерал Владимир Лазаревић каже да је посета Лукашенка нашој држави од изузетног значаја јер отвара нове прилике за сарадњу.

- Ово јесте још једна добра прилика за даље јачање сарадње наше земље са пријатељском Белорусијом, посебно у смислу повећања војно-техничке сарадње Београда и Минска. Белоруска армија је изузетно модерно опремљена, а наша војска је на добром путу интензивног јачања. Ово ће свакако бити велика могућност да обе земље искажу своје потенцијале и интересе - закључује Лазаревић.

4 руска Ми-35М хеликоптера стигли у Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА