Најновије

РАСПИРУЈЕ ТЕНЗИЈЕ НА МОРУ: Ердоган решен да "стави шапу" на грчка острва

Споразум о воденим границама који су потписале Турска и Либија натерао је Грчку да тражи помоћ од НАТО. Власт у Грчкој тврди да овај споразум представља претњу за суверенитет Грчке, а у јеку тензија, Турска планира још један корак, који би тако могао да "зароби" поједина грчка острва.

Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Наиме, недуго након објаве споразума са Либијом, Турска је објавила који је следећи планирани корак који поново представља напад на грчки суверенитет, пише прототхема.гр.

Турско Министарство спољних послова наводи да грчка острва не могу да буду коришћена за разграничење континенталног паса у источном Медитерану или Егеју. Како наводе, континентални пас између Грчке и Турске, на пример у Егеју, требало би да буде разграничен на средини између копнене зоне Грчке и Турске. На овај начин Турци желе да заробе егејска острва источно од 25. меридијана у турском континенталном пасу.

То би заправо значило да острва Лемнос, Лесвос, Чиос, Самос, Икарија, Миконос, Наксос, Парос и Санторини немају никакву надлежност над морским зонама изван својих 6 наутичких миља у пространо море.

Овакав потез је Ердоган фактички и најавио када се почетком септембра фотографисао испред мапе на којој је приказано да готово половина Егејског мора и подручје до источне обале Крита припадају Турској.

На мапи је приказано како се турске водене границе притежу преко грчких острва на истоку и југоистоку Егејског мора и чак до Киклада, а на њој пише "Турска - плава домовина", чиме се иницира да и та област од 462.000 квадратних километара припада Турској.

Да подсетимо, недавно потписивање споразума Турске Либије и Ердоганове "провокације" натерале су заменика грчког министра околине и енегрије Димтриса Економоуа да напусти у суботу церемонију на којој је представљен нов гасовод ТАНАП у Ипсали у Турској.

Грчка делегација била је позвана на прославу, а ТАНАП ће служити за транспорт гаса из Азербејџана у Европу преко Турске, а тензија између две земље се значајно заоштрила у последњих неколико дана.

Ердоган је, међутим, говорио Атини и Никозији и споразуму о воденим границама који склапају Турска и Либија, што је натерало грчку делегацију да напусти догађај.

- Не могу да кажем да сам очекивао. Знао сам да је могуће. Био сам спреман на то. Био сам тамо као представник грчке владе и то за једно врло специфично питање: ТАНАП ток, то је био разлог. Од тренутка када је господин Ердоган почео да говори о стварима које немају никакве везе са оним због чега смо дошли, и то врло провокативно према Грчкој, сматрао сам да је јасно да треба да одем - рекао је заменик министра.

Зашто је споразум Турске и Либије проблематичан?

Турска и међународно призната влада у Либији потписале су прошле недеље споразум о воденим границама у Медитеранском мору, што би могло да закомпликује спорове Анкаре око истраживања енергије са другим земљама.

Споразум су у Истанбулу потписали турски председник Реџеп Тајип Ердоган и шеф владе са седиштем у Триполију Фајез ал Серај, преноси Ројтерс.

- То значи заштиту турских права која произилазе из међународног права - изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу и додао да би такви споразуми требало да буду потписани и са другим земљама, уколико се превазиђу разлике.

Вест да је потписала тај споразум објавила је Турска, али није објавила много детаља о меморандуму о разумевању нити где се тачно сусрећу турске и либијске воде.

Како се наводи, Грчка је одбацила ту објаву као апсурдну, будући да се тиме игнорише присуство грчког острва Крит између обала Турске и Либије.

Грчки министар спољних послова Никос Дендиас изјавио је да поморски споразум између Либије и Турске "игнорише нешто што је очигледно, а то је да између те две земље постоји велика географска копнена маса Крита.

- Сходно томе, такав покушај граничи се са апсурдом - рекао је Дендиас.

Тензије између Турске и Грчке су у последње време већ повећане због ископавања гаса које Турска врши у источном Медитерану недалеко од обале Кипра, због чега ЕУ прети увођењем санкција Турској.

Грчки министар спољних послова Никос Дендијас затражио је у петак од амбасадора Либије у тој земљи да до 5. децембра достави копију споразума који је та земља потписала с Турском о поморским границама.

У супротном, упозорио је Дендијас, амбасадор ризикује да буде протеран из земље, јавља Катимерини.

Грчка неће толерисати било какву турску провокацију без реаговања, изјавио је данас премијер и лидер странке Нова демократија (НД) Кириакос Мицотакис, у завршном обраћању на 13. конгресу странке, наводећи да ће тражити од НАТО да осуди Турску на састанку лидера 3. и 4. децембра у Лондону, јавља грчка агенција АНА.

Указујући на подршку Европске народне странке Грчкој, Мицотакис је за НАТО рекао да "савез не може равнодушно да стоји и гледа док један од његових чланова оштро крши међународно право и окреће се против другог члана".

Казао је да "стратегија задржавања једнаке удаљености морских граница (између Грчке и Турске) веома оштећује Грчку, која никад није желела да створи тензију у региону".

- Али Грчка зна како да своја права брани самопоуздањем, хладнокрвношћу и ефикасношћу - рекао је Мицотакис.

Њујорк тајмс је измислио да је руска авијација бомбадровала избеглички логор у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА