Најновије

НОВИ ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА" У БЕОГРАДУ: Под паролом "тунел лажи" и шетњом испред РЕМ-а! У шетњи нису учествовали... (ВИДЕО)

Под паролом "Тунел лажи", уз хиљаде окупљених грађана на платоу испред Филозофског факултета, почео је дванаести протест "Један од пет милиона" у Београду.

Протести "1 од 5 милиона" у Београду (Фото: Јутјуб)

Тема вечерашњег окупљања је “тунел лажи” односно, како је раније најављено, “све лажи актуелног режима и председника Александра Вучића” па је због тога централно место протестне руте теразијски тунел кроз који ће демонстранти проћи у својој шетњи. Демонстранти ће се вечерас кретати маршрутом која до сада није опробана на овим протестима.

Како је најављено на званичним страницама организатора, они ће од Платоа кренути Узун Мирковом улицом, па затим Париском, Поп Лукином до Бранкове како би одатле ушли у Теразијски тунел, а затим изашли на “већ утабану” Светогорску и прошетали до Радио телевизије Србије (РТС), где се, уобичајено, изражава највеће незадовољство радом јавног сервиса.

Медијска критика грађана на овом путу добила је још једну станицу те ће они наставити до зграде Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и ту завршити шетњу.

Протест почиње, традиционално, на платоу Филозофског факулетета, а грађанима ће се обратити психолог др Жарко Требјешанин, др Раде Панић, председник синдиката лекара и фармацеута Србије и Драгана Ракић, одборница Демократске странке у Скупштини града Вршца. 

Пажњу јавности изазвала је подршка коју је пред прошло окупљање протестима “Један од пет милиона” дао Синдикат лекара и фармацеута Србије, у име кога вечерас говори др Раде Панић, након чега су отворене и бројне теме о положају здравствених радника у друштву и ситуацији у здравственом систему. 

На вечерашњем скупу у Београду први пут се грађанима обраћа и једна политичарка из редова опозиције, потпредседница Демократске странке и одборница у Скупштини града Вршца, Драгана Ракић, која јавности већ дуже време указује на све облике притисака, претњи и уцена са којима се суочавају опозициони одборници у мањим местима широм Србије. 

У Београду до сада нико од политичара није држао говор на почетку протеста, осим кратког обраћања Борка Стефановића, лидера Левице Србије и једног од оснивача Савеза за Србију на крају другог окупљања. Управо је Стефановић, односно брутални напад на њега и пребијање металном шипком у Крушевцу, био повод за први протест који је носио назив “Стоп крвавим кошуљама”.

Опозиција се након тога држала по страни на протестима, све до прошле суботе када су грађанима понудили да потпишу “Споразум са народом”. Овим документом 34 политичке организације су се обавезале грађанима на услове под којима се може сменити актуелна власт и изградити другачији систем функционисања државе. 

Без “левог блока” у шетњи

Леви блок саопштио је да неће шетати на грађанском протесту “1 од 5 милиона” у Београду вечерас због, како су навели, привида демократије и покушаја изопштавања неистомишљеника, од стране Савеза за Србију, са ранијих протеста.

Протест “1 од 5 милиона” одржан и у Бечу. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протест 9. фебруара у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА