Најновије

Зашто је за Србију веома важно да се косовски чвор реши пре избора у Америци?

Председник САД ступиће на дужност првог дана 2021. године. Пракса је да се пола године пре истека мандата не доносе велике одлуке, а питање је како ће изгледати нови састав Беле куће.

Вучић, Могерини и Тачи (Фото: Јутјуб)

Америка се активно укључила у решавање косовског проблема. Тамошња администрација притиска Приштину да повуче таксе на робу из Србије како би две стране после вишемесечног вакуума поново селе за преговарачки сто, а и сам Трамп послао је писма председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију у којем апелује на њих да учине све, јер никада нису били ближе историјском договору.

Иако се још не зна ко ће стати на црту Трампу, промена администрације и долазак демократа свакако би утицали и на дешавања у овом региону.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцењује  да би одлазак Трампа био лош за решавање косовског чвора.

- Не би нам то одговарало. Поново ће бити ултиматум - све је већ решено, Косово је већ независно и на нама је само да га признамо - наводи Дачић.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику верује да би и нова администрација остала на истом трагу када је реч о решавању овог питања.

- Нова администрација имала би једнако одлучан приступ да се ово питање реши. Штавише, притисак за окончање дијалога би био још извеснији и јачи. Осим тога, амерички утицај би неспорно био јачи у односу на косовску страну, а и оквири за коначно решење би били много више окренути захтевима Приштине - наводи Ђукановић.

Избори у САД требало би да се одрже на јесен следеће године, а онај ко дође на место председника или евентуално замени Трампа, ступа на дужност 1. јануара 2021. године

Марко Савковић из Београдског фонда за политичку изузетност истиче да је остало још мало времена за постизање коначног решења када је реч о Косову.

- Оно што се уради у првој половини 2020. године - урадило се. После тога, правило је да се не раде велике ствари и све другачије би било супротно пракси - наводи Савковић уз констатацију да је за Србију негативно свако даље одлагање решавања проблема.

Он каже да је исход избора у Сједињеним Државама тешко предвидети јер још није јасно ко ће бити изазивач Трампу, а и сам Трамп има озбиљне шансе за нови мандат. Корекција која се, како наводи, десила у америчком приступу није апсолутна, а то се, како истиче, види и на примеру Венецуеле када је амерички амбасадор рекао да је Србија на погрешној страни историје.

На питање да ли би евентуално постизање споразума значило Трампу на унутрашњем плану, Савковић одговара потврдно.

- Сви председници САД имају своје велике тренутке. Бил Клинтон, рецимо, имао је свој моменат са Пересом и Арафатом. Увек је значајно представити се као велики миротворац и послати поруку. Није тачно да није заинтересован за дешавања у свету - закључује Савковић.

Амерички избори нису једини који би могли да утичу на дешавања око Косова. Због тренутне напетости и неслагања, све чешће се може чути да ће и Приштина расписати превремене изборе. Иако главни актери тврде да влада за сада опстаје, јасно је да ствари могу да ескалирају свакога дана.  Тзв. председник Хашим Тачи и председник тзв. Скупштине Кадри Весељи с једне стране, и тзв. премијер Рамуш Харадинај с друге, различито гледају на укидање такса на робу из Србије, а расплет ситуације очекује.

Осим тога, на пролеће ће бити одржани и избори за Европски парламент после чега ће се променити састав и Европске комисије, а један комесар биће из окружења мађарског премијера Виктора Орбана, италијанског вицепремијера Матеа Салвинија, Јарослава Качинског. Орбан и Салвини имају тесне везе са Путином. Нова Европска комисија ће ојачати улогу Путина на Балкану, а решење би тиме могло бити све даље.

Србија да обећа признање

Увећане таксе на робу из Србије и БиХ треба укинути да би се наставило са дијалогом о нормализацији односа са Београдом, али ако Србија не обећа да ће признати косовску независност, онда нема места ни за дијалог, каже потпредседник приштинске владе Фатмир Љимај.

Он је гостујући у емисији "Клик" КТВ рекао да упркос партијским сукобима и калкулацијама политички субјекти на Косову дају могућност дијалогу са Београдом.

Позвао их је да, како је рекао, добро читају поруке међународних партнера попут оне коју је политичким и институционалним лидерима недавно упутио председник САД Доналд Трамп.

Рат против Србије још траје, Косово је амерички носач авиона на земљи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Приштина води у лошем смеру, а Београд би да окриве

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА