Најновије

АМЕРИЧКА КОАЛИЦИЈА НАПАЛА СИРИЈСКУ ВОЈСКУ: Жестоки удари на Еуфрату, а иза свега се крије... (ВИДЕО)

Ратни авиони Коалиције предвођени САД напали су артиљеријски положај Сиријске арапске војске (САА) на подручју Ал-Сукарије западно од града Ал-Букамала у покрајини Деир ез Зор. Према сиријском министарству одбране, један артиљеријски комад је уништен, а 2 војника САА су повређена.

Америчка војска (Фото: Јутјуб)

Сиријска војска је у децембру оптужила Коалицију коју предводе САД да лансирају ракете земља-земља на положаје 21. бригаде САА око подручја Ал-Танф. Међутим, Коалиција је тврдила да је напад био усмерен на команданта ИД. Интересантно је напоменути да је напад 2. фебруара дошао дан након што је САА напала групу чланова ИД и уништила њихово возило. Владине снаге су заплениле оружје, бомбашку опрему и медицинску опрему припадника ИД.

Неки извори кажу да су терористи покушали да испоруче медицинске залихе својим снагама које су деловале унутар подручја под окриљем САД. ИД је успешно искористила непријатељско понашање Коалиције под вођством САД према Дамаску да се сакрије од операција САА у америчкој "сигурној зони" у близини ал-Танфа.

Више од 800 страних терориста из преко 40 земаља ухапшено је од стране Сиријских демократских снага (СДФ), које су подржавају САД. Према извештајима, амерички званичници верују да ће се број заточених страних терориста вероватно повећати, будући да многи од тих бораца који су остали у џепу ИД у долини реке Еуфрат неће побећи.

Упркос томе, најмање једна група припадника ИД је успела да стигне до границе током недавног контра-напада у џепу на Еуфрату и да побегне у западни Ирак. У међувремену, извештаји кажу да су САД распоредиле специјалну јединицу у источној Сирији да би претражиле и заробиле чланове ИД, укључујући Абу Бакра ал-Багдадија (уколико је жив).

У деескалационој зони Идлиб, сукоби и артиљеријски двобоји настављају се у северној Хами, јужном Идлибу и западном Алепу. Очекује се да ће ситуација постати још гора јер је Хаџат Тахрир ал-Шам још једном пронашао дијалог са другом терористичком групом попут Ал Каиде која делује у том подручју - Хорас ал-Дин.

Нови сукоб џихадиста ИД и Хашд ал Шабија на сиријско-ирачкој граници. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријска војска се ужурбано спрема за коначно чишћење преосталих снага џихадиста Исламске државе у пустињској области Бадија ал Шам у Сирији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА