Најновије

СУ-57 ПРОТИВ F-35: Иако се ради о авионима пете генерације између њих постоји битна разлика

Амерички аналитичари часописа The National Interest су у најновијем тексту упоредили борбене могућности руских и америчких ловачких авиона пете генерације Су-57 и F-35.

Су 57 (Фото: mil.ru)

Како напомињу аутори овог текста, председници Руске Федерације и САД, више су пута су изјавили да њихове оружане снаге располажу са најбољим ловачким авионима пете генерације у свету. Међутим, војни аналитичари тешко могу да одговоре на тему који авион је бољи, јер су они намењени за извођење различитих борбених задатака- преноси руски интернет портал РИА Новости.

Они су углавном сагласни да је руски Су-57 бољи авион од америчких конкурентата ако се строго погледају маневарске способности летелице, као и параметри брзине и максималног долета. Што се тиче америчког ловца F-35, аутори сматрају да овај авион има боље „стелтне“ карактеристике од руског ловца.

F-35 је креиран да дејствује у улози котролора за савезничке авионе, где његови сензори и процесори стварају интегрисану и динамичну слику бојишта у реалном времену. Руски Су-57 нема такве могућности, јер је направљен за другу врсту задатака који подразумевају доктрину употребе Ваздушно-космичких снага руске армије у циљу остваривања доминације у ваздуху, и ометања електронских система условног непријатеља. Према речима аутора овог текста, за овакву намену овај авион представља изванредно решење, док је F-35 са друге стране специјализован за дејства у дубини непријатељског фронта.

Руски вишенаменски ловац пете генерације Су-57 је по први пут полетео 2010.године. Његова основна намена је борба против свих типова ваздушних циљева, укључујући ту копнене и поморске борбене ефективе непријатеља. Захваљујући сјајним маневарским способностима, интеграцији савремене авионике и могућности надзвучног крстарења у „стелтном“ режиму лета, овај авион има озбиљне предности у односу на своје потенцијалне противнике.

F-35 је амерички авион пете генерације. Његова производња је почела 2006.године, а експлоатација у оперативним јединицама ратног ваздухопловства 2012.године, Производи се у три варијанте: стандардна варијанта за ратно ваздухопловство САД, варијанта са скраћеним или вертикалним полетањем која је развијена за Корпус морнаричке пешадије, и палубна варијанта за јединице ратне морнарице.

Руси планирају да два преостала „Тајфуна“ опреме са чак 400 ракета „калибaр“?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА