Најновије

НАШЕ СТРПЉЕЊЕ ИМА ГРАНИЦЕ: Амбасадор САД у Приштини очитао лекцију Албанцима због отимања Северне Митровице! Порука и за Београд

Сједињене Америчке Државе (САД) посвећене су пружању подршке процесу дијалога Београда и Приштине, али стрпљење има границе, каже амбасадор САД у Приштини Филип Коснет, који наводи да не може да гарантује да ће Вашингтон и у будућности исто толико бити посвећен томе ако две стране не желе да крену напред у кратком року.

Филип Коснет (Фото: Јутјуб)

- Наше стрпљење има границе. Једна од ствари на које смо указали обема владама и у Приштини и у Београду јесте да су САД посвећене пружању подршке процесу. Председник (Доналд) Трамп је, као што је познато, писао председницима Вучићу и Тачију како би подвукао да је Влада САД потпуно предана овом процесу - рекао је Коснет за Радио "Контакт плус".

Он је упозорио да ако две стране не желе да крену напред у кратком року и кажу "добро, бићемо спремни за неколико година", онда не може да гарантује да ће Вашингтон и у будућности бити исто толико посвећен томе као што је сада.

Коснет је то рекао одговарајући на питање о таксама које су косовске власти увеле на увоз робе из централне Србије и БиХ, наводећи да америчка влада и даље верује да је укидање такси важан корак да се дијалог настави и да су то рекли много пута.

Амерички амбасадор је оценио да разговори о спајању Јужне и Северне Митровице у овом тренутку нису ни конструктивни ни продуктивни, и да разуме забринутост Срба због најава о уједињењу, "Трепче" и статуса Приштинског универзитета.

- Разумем зашто постоји забринутост. Сматрам да би људи требало да се смире, да би требало да се опусте јер мислим да је важно да се сви понашају одговорно. Када кажем сви, опет, мислим на владе. Позивамо владу у Приштини, као и владу у Београду, да не предузимају додатне мере које ће ово даље искомпликовати - рекао је Коснет.

Како је казао, "разговор о Митровици у овом тренутку није конструктиван или продуктиван, и то је нешто што не бисмо сматрали прихватљивим изван контекста свеобухватног споразума између Косова и Србије. Када то кажем, желим поново да нагласим да је на људима на Косову и у Србији да одлуче о томе који је то пут напред, ми не пишемо сценарио, не кажемо шта је то што мислимо да би коначни исход требало да буде. Кажемо да људи морају да се врате за сто и почну да раде на томе - нагласио је Коснет.

Он је поновио да је влада САД саопштила да сматра да је 2019. година када би Косово и Србија требало да дођу до свеобухватног споразума, додавши да ипак не жели да процес веже са икаквим фиксним циљаним датумима.

- Важно је да људи знају да је САД стало до сигурности, безбедности и просперитета људи из српске заједнице на Косову, и на северу и на југу, и сматрамо да грађани који ће имати највише користи од свеобухватног споразума јесу управо припадници српске заједнице у Северној Митровици - навео је Коснет, који је јуче посетио полицију у том делу Косовске Митровице.

Како је подсетио, "оно што смо рекли је да ми немамо црвене линије, али и не дајемо бланко чекове".

- Ако су Приштина и Београд у стању да дефинишу свеобухватни споразум који задовољава потребе народа обе земље, који је одржив, то ће бити велики успех и САД ће то да подрже - истакао је он.

Бивши амбасадор САД у Србији и председник Института Исток-Запад Камерон Мантер сматра да решење косовског питања не може бити "диктирано са стране", већ, истиче, мора бити исход договора Београда и Приштине. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

БУРНА ЕМИСИЈА - Косово је српско или албанско? 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА