Најновије

СРБИЈА МОРА ДА РЕШИ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ! Лазански детаљно о обуци резервиста: У војску 6 месеци! (ВИДЕО)

Почела је обука за резервисте Војске Србије, а та војна обавеза важиће за мушкарце до 65 година. Ова обука је пре свега битна због пружања помоћи током елементарних непогода, каже новинар, писац и војно-политички коментатор Мирослав Лазански.

Војска Србије (Фото: vs.rs)


Мирослав Лазански је напоменуо да многе земље нису ни укидале редовно служење војног рока, а да многе, попут Немачке и Шведске, размишљају да га врате.

- То што 200.000 младих људи није прошло војну обуку представља проблем и за цивилну заштиту јер се на тој врсти обуке увежбавају могуће интервенције у случају елементарних непогода - упозорава Лазански.

У јеку полемика откуд плаве коверте, Лазански наводи да се у земљи као што је Швајцарска раније плаћао посебан порез уколико нисте способни да служите војни рок.

- Тамо војни рок за младиће траје 15, 18 и 25 недеља у зависности од типа обуке, а старији иду на курсеве од по три недеље, и то сваке године до доби од 65 година - навео је Лазански.

Иако је редовно служење војног рока у нашем народу била традиција, он је укинут, али је, како сматра Лазански, цивилна заштита основа у свим земљама.

- Ми смо суспендовали војни рок, али сада, када је суспендован, потребно је знање из основа пружања помоћи у елементарним непогодама. Предвиђена обука од 15 дана је кратак период, три месеца је минималан рок да научите основне технике, а шест месеци би био оптималан период за војну обуку - сматра војнополитички коментатор.

"Порука менторима да обуздају Приштину"

Када је реч о последњим изјавама руководства из Приштине, Лазански каже да је Харадинајева изјава о слању тзв. косовске војске на север Косова крајње неодговорна и да је она више за унутрашњу употребу.

Позитивно оцењује одговор председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина да, уколико дође до тога, имамо спремну војску. Како објашњава, то значи да Србија неће дозволити никакав нови погром Срба.

- То је порука и за Приштину и за њихове менторе да их обуздају - рекао је Лазански.

Стиже нам 16 хеликоптера, а руске "ђавоље кочије" су тема број један! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА