Најновије

ТРАМП УДАРИО НА СУЛТАНА: Избацио Турску из трговинског споразума и запретио због Русије! Ердоган за сад ћути, али се очекује...

Амерички председник Доналд Трамп је након краткотрајног периода смиривања односа с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом поново одлучио да удари на Анкару и то како у економско-трговинском тако и на војно-безбедносном плану.

Ердоган и Трамп (Фото: Јутјуб)

Он је, наиме, саопштио да ће с Турском, али и с Индијом, раскинути споразум по ком те две земље имају бенефициране услове у трговинској размени са САД.

Како је образложио, оне су повлашћени положај уживале годинама док су биле окарактерисане као земље у развоју, што се сада више не може рећи.

Продужене санкције Русије

Амерички председник Доналд Трамп продужио је за још годину дана санкције уведене Русији због кризе у Украјини.

- Акције и политика Русије и даље представљају неуобичајену и изванредну претњу националној безбедности и спољној политици САД - поручио је Трамп.

- Турска се значајно развила у економском смислу и зато више није квалификована да буде део генерализованог система преференција - поручио је Трамп након доношења одлуке о једностраном избацивању Анкаре из ГСП, по ком су иначе многи турски производи годинама слободно улазили на америчко тржиште без царине, док се, с друге стране, онима који воде порекло из САД није обезбеђивао исти третман у Турској.

Иста је ситуација и са Индијом, која као чланица ГСП никад није отворила своје тржиште за америчке производе.

- У наредном периоду ћу покушати да са властима те земље учиним нешто што ће Америци омогућити да мало профитира из трговине с њом - поручио је Трамп, чију одлуку о новом статусу Њу Делхија и Анкаре ипак и даље треба да одобри Конгрес, те из тог разлога она неће ступити на снагу наредних 60 дана.

Ердоган се још није оглашавао по питању Трамповог потеза, међутим, аналитичари оцењују како ће тешко остати нем на новонасталу ситуацију будући да ће турско тржиште и те како осетити последице. Анкара је, наиме, била пета на листи земаља које у највећој мери извозе бесцаринску робу у САД, па су износи такве трговине на годишњем нивоу достизали и 1,7 милијарди долара.

Истовремено, јак притисак Турска трпи и због константних америчких притисака да она као чланица НАТО ни по коју цену не сме од Русије да купи С-400.

- Турско поседовање С-400 имаће дубоке последице по америчко-турске одбрамбене односе - гласи најновије упозорење портпарола Пентагона Ерика Пахона.

Герасимов: Русија треба да Западу запрети ратом

Валериј Герасимов, шеф особља руске армије и један од највернијих генерала председника Владимира Путина, поручио је да би његова земља требало Западу, предвођеном Америком, константно да прети ратом како се не би усудио да војно интервенише у другим државама. Герасимов је то истакао у тренутку изузетно нестабилне ситуације у Венецуели, у којој САД упорно покушавају да преко вође венецуеланске опозиције Хуана Гваида сруше председника Николаса Мадура, иначе савезника Руске Федерације. Такође, руски генерал је поручио да су недопустиве све америчке претње на рачун Москве након што су САД напустиле споразум ИНФ о контроли наоружања.

Вашингтон, верује како блиска сарадња Москве и Анкаре на војном плану може лако да доведе до тога да тајне САД из области безбедности доспеју у руке Руса.

С друге стране, Ердоган је више пута поновио како је испорука С-400 његовој земљи од кључне важности за безбедност читавог региона, што је потврдио и руски лидер Владимир Путин.

- Која држава има право да ограничава иницијативу независне земље за куповину одређених производа с циљем очувања сопствене безбедности - питао је раније Путин.

Иначе, интересантно је да су почетком године Трамп и Ердоган накратко отоплили односе када је шеф Беле куће најавио да се америчке трупе повлаче из Сирије и тако остављају простор за евентуалну турску акцију против Курда.

Прочитајте ОВДЕ који то важан амерички адмирал каже да је Путин најопаснији човек на планети и да...

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упитан останак Турске у НАТO.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА