Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Какав шамар за Порошенка!

На председничким изборима у Украјини комичар Володимир Зеленски је у јасном вођству. Први круг избора је био гласање из протеста. У другом кругу избора ће људи боље размислити, сматра Бернд Јохан.

Порошенко и Путин (Фото: Риа)

Пише: Бернд Јохан
    
Избори су срце демократије. Бирачи одлучују о томе ко ће водити земљу а ко не, и та одлука је понекад тешка. Тако је сада у Украјини. Након првог круга председничких избора у вођству је професионални комичар и телевизијска звезда Володимир Зеленски. Он је добио скоро двоструко више гласова од актуелног председника Петра Порошенка који тако још три седмице мора страховати за то да ли ће бити поново изабран.

Резултат је тежак шамар за Порошенка. Пре пет година он је бриљантно победио већ у првом кругу. Данас је врло далеко од тог нивоа подршке. У Украјини је превелико разочарање његовом политиком. Он није спровео све најављене реформе. Неке су запеле, попут борбе против корупције. Није окончао ни рат са Русијом у Донбасу. И пре свега: Још увек је животни стандард у Украјини међу најнижима у Европи. Приходе убиру као и раније само богати уркајински бизнисмени, тзв. олигарси. Порошенко им то допушта. Јер и он сам је један од њих. За то му је сада испостављен рачун. Али ипак: Он је још увек у игри.

За разлику од Јулије Тимошенко. Њен сан о председничкој фотељи се распршио већ у првој рунди. Исто као и у Порошенковом случају и њу је онемогућио успех Зеленског. Тимошенко је дакле ван трке, Порошенко је још увек ту - њих двоје у основи представљају стару генерацију политичара које бројни Украјинци више не желе. Зеленски се тим људима сада нуди као алтернатива. Сасвим сигурно је први круг председничких избора представљао гласање из протеста, али у њему још није донесена одлука. То се могло предвидети на основу испитивања јавног мнијења. Од тога је сада профитирао Зеленски. Но у другом кругу избора би бирачи могли боље да размисле.

Јер и поред свих разочарања Порошенком бројни Украјинци постављају питање какав би Зеленски заиста био као председник. Они га познају пре свега као шаљивчину из телевизијске серије у којој глуми председника Украјине. Но какав био он био као стварни председник?

Његов политички програм, ако се уопште о програму може разговарати, је прилично нејасан. У предизборној кампањи је Зеленски пре свега остао комичар. Једва да је давао интервјуе, није долазио на политичке дебате. Уместо тога он је био на турнеји са својим кабаре-тимом од града до града. Сатира уместо политике.

Украјинци ће у другом кругу избора бити пред тешком одлуком: Или ће гласати за актуелног председника, којег бројни више не желе или ће гласати за његовог противкандидата чије политичке циљеве до сада могу наслутити само у обрисима. Избор са неизвесним исходом.

Прочитајте ОВДЕ колумну “Украјина на путу ка нигдини: Запад их преварио, а крива им Русија”. 

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Порошенко прогласио ратно стање и зове НАТО у помоћ.

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА