Најновије

КОМЕ ТРЕБА НОВИ РАТ У ЛИБИЈИ? Чинило се да су стране силе одустале од либијске револуције, али сада су се вратиле...

Док се Велика Британија засад држи по страни, Французи, Италијани, Руси и Американци имаће шта да кажу у конфликту који је вероватно на помолу у Либији, пише Ким Сенгупта, један од уредника у британском Индепенденту.

Либија (Фото: Јутјуб)

Он наводи да је Запад осетио да је либијска револуција, започета пре осам година, у суштини мртва а да је из читаве ситуације научено да је националистички жар с транспарената на којима је писало "Не страној интервенцији, Либијци то могу да учине сами", био погрешна нада.

Сенгупта, који је сам био у Либији, пише да је током посета видео сукобе између племена и паравојних формација а стране државе су покушавале да манипулишу политичким процесом.

Иако су, углавном, одустале од Либије сад су се поновно вратиле са својим геополитичким плановима како би подржали сукобљене фракције и повећале насиље.

На крају, дошло је до тога да једна особа, пензионисани генерал Калиф Хафтар, жели да преузме власт у Либији и то уз подршку Египта и Уједињених Арапских Емирата. Њега подржава и Русија, пише Сенгупта, а то показује да је Москва поновно постала активан играч на Блиском истоку и Африци.

Приликом посете Каиру, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је рекао да су у контакту са генералом Хафтаром и премијером Сарајом и позвао на престанак насиља и почетак преговора. Сличне поруке шаљу и САД и Г7.

Иначе, није искључена могућност да Хафтар неће више напредовати, да ће контролистати периферију Триполија јер би напад на град био дуг и крвав, закључује Индипендент.

Хафтар нема другог избора осим војне победе! Шта се догађа у Либији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Либијска војска се сукобила са исламским милитантима у Бенгазију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА