Најновије

ПРЕЛОМНА ТАЧКА - БЕРЛИН: Шта ће састанак са Меркеловом и Макроном значити за будућност Косова?

Прелиминаран а још мање коначан споразум "не", али "да" за поновно покретање дијалога. У најкраћем, то су очекивања од скупа у Берлину који се одржава 29. априла у Берлину на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и Француског председника Емануела Макрона, уз српске и приштинске званичнике.

Са протеста у Београду (Фото: Правда)

Овај састанак изазива велико интересовање, пошто ће бити први после неколико месеци на коме ће бити речи о односима Београда и Приштине, и то уз присуство председника и премијера обе стране.

Занимљиво је и то да ће на њему бити представници ЕУ институција, попут шефице европске дипломатије Федерике Могерини која је до сада била посредник у дијалогу, али да су га сазвали лидери две најмоћније државе Уније, Немачке и Француске.

Очекивања од сусрета су разнолика, али нико не може са сигурношћу да тврди шта ће се конкретно и догодити...

Линдзи: Покушај да се покрене дијалог

- Биће покушаја да се поново покрене дијалог Београда и Приштине - сматра професор Лондонске школе економије Џејмс Кер-Линдзи.

Истовремено, он упозорава да друге земље не би смеле да одређују, а камоли да ограничавају шта ће бити постигнуто у дијалогу. Према појединим извештајима, каже он за ЕWБ, састанак у Берлину је нова, велика иницијатива, док други сматрају да се ради о "инвентаризацији" постигнутог. Он додаје да је његов утисак да ће се догодити "нешто између", а да је састанак оранизован пре свега како би се дијалог поново покренуо.

- Постоји вероватноћа да се окупљају све стране како би се створили услови за наставак дијалога Београда и Приштине кроз проналазак компромисних решења за проблеме који су довели до обуставе преговора - прича Линдзи.

Такође, навео је да се дијалогу мора приступити са две тачке: прва је да је измена граница можда најбољи начин да се реше проблеми, а друга да државе немају право да одређују, још мање да ограничавају шта ће бити постигнуто у дијалогу Београда и Пришитне.

Хан: Решавање блокаде

Сличног става је и европски комесар за проширење Јоханес Хан, који је навео да би главни циљ састанка у Берлину требало да буде решавање блокаде дијалога између Београда и Приштине. Међутим, наводи, решење мора доћи од обе стране, мора бити одрживо, и на крају довести до споразума.

- Споља наметнуто решење не може да функционише - рекао је Хан ју за немачку агенцију "Ханделсблат".

Црнобрња: Расправа Немачке и Француске, а не ЕУ

Председник Европског покрета у Србији Михајло Црнобрња оцењује да на предстојећем састанку у Берлину, "о Косову и Метохији неће расправљати ЕУ већ Немачка и Француска, што је својеврстан преседан". Он је истакао и да не очекује да ће на њему бити постигнут било какав договор.

Он је за ТВ Прва рекао да се слаже са оценом бившег званичника америчке администрације Брајана Хојта Јија, који је рекао да састанак у Берлину није пресудан за дијалог Београда и Приштине, да пружа одређену прилику, али да није одлучујући за будућност разговора.

- Шансе да се нешто конкретно постигне у Берлину нису велике - казао је он, и навео да није уобичајено да две најјаче европске силе у име целе ЕУ решавају било који интерни или спољнополитички проблем.

Управо ту ситуацију, он оцењује као позиционирање Немачке и Француске пред предстојеће изборе за Европски парламент.

Дрецун: Политика "нове Европе"

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун не очекује да ће у Берлину бити одблокиран дијалог Београда и Приштине имајући у виду да је Србија, како каже, изричита да без укидања такси на српску робу нема наставка разговора, а да ЕУ и међународна заједница до сада нису предузеле озбиљније кораке да приморају албанску страну да их повуче.

Дрецун је за ТВ Пинк предстојећи састанак у немачкој престоници оценио као неизвестан, али да не очекује да ће бити постигнут напредак који би оживео дијалог Београда и Приштине.

- Србија је отворено рекла да без повлачења такси нема наставка дијалога. Ако се буду вршили притисци на Србију, уверен сам да ће бити одбијени и зато је важна подршка Русије и Кине које су сталне чланице Савета безбедности - рекао је Дрецун.

Његова претпоставка је да ће званичници ЕУ бити присутни на састанку, али да ће бити у другом плану пошто француско-немачки двојац преузима иницијативу да би, сматра Дрецун, показао како би изгледала спољна политика ''нове Европе''.

Дачић: Не делим Тачијев ентузијазам

Српски шеф дипломатије казао је да не дели ентузијазам косовског председника Хашима Тачија да је ове године могуће постићи споразум са Србијом, "јер Албанци под тим подразумевају да Београд призна самопроглашено Косово".

Он је поновио став Београда да се дијалог неће наставити док Приштина не укине таксе, и поручио да је Србија спремна за компромис.

- Не може се доћи до коначног решења без споразума. Ако су спремни за споразум, делим ентузијазам, али нису - рекао је Дачић за руску телевизију РТ.

Прочитајте ОВДЕ шта је то Вучић признао у Пекингу.

Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА