Најновије

ЗЕМЉОТРЕС КОЈИ ДОЛАЗИ, А О КОЈЕМ НИКО НЕ ГОВОРИ: Русија је дала пасоше Доњецку јер рат и распад Украјине долазе! Ово се дешава...

Најважнија тема медија у садашњем тренутку је вест о потписивању од стране председника Руске Федерације, Уредбе о давању руског држављанство за грађане Донбаса под поједностављеној процедури.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Пише: Alexander Zapolskis 

Имајући у виду комплексност питања, талас свих врста претпоставки се већ појавио око њега.

У Украјини се већина коментатора слаже око приче о перфидном одбијању Москве да испоштује услове споразума из Минска.

Порошенко је апеловао на Сједињене Државе и Европску унију тражећи да одмах појачају санкције против Русије како би одбиле агресију. Зеленски је говорио више рационално, али у ствари у истом смислу: Донбас је Украјина! Русија је наводно са таквим кораком препозната као држава агресор.

Ништа мање масовно на интернету нису теорије свих врста. Наводно, са овим кораком, Москва је отворено почела припреме за проглашење Новоросије.

Било је много извештаја “из тајних извора у Донбасу (ЛДНР)” да ће се руски пасоши најпре поделити званичницима и војним командама република како би се олакшала њихова евакуација у Русију “када све почне”.

Ниједна од нових прича, предаја Новоросије, као ни њено враћање у Украјину, као и одбацивање споразума из Минска, нису ни близу. Ситуација је потпуно другачија.

На пример, у Транскарпатији, Украјинци масовно узимају мађарске пасоше за себе и, осим тихог гунђања Кијева, процес не изазива никакву посебну реакцију.

Мађарски премијер Виктор Орбан се чак састао са Порошенком како би разговарао о билатералном споразуму о овом питању. Штавише, Апелациони суд региона Закарпатије дозволио је грађанима земље да пређу границу како би заменили пасоше. Од октобра 2016. године, Пољска се понаша на веома сличан начин.

Дакле, чињеница увођења посебне процедуре за издавање руских пасоша није повезана са агресијом. Међутим, не треба мислити да се у садашњим условима таква акција шефа руске државе може постићи управо тако, без разлога. Има само веома озбиљно и више него јасно значење.

Бирачко тело Украјине показало је тотално разочарање не само у Порошенка, већ и у целу актуелну политичку елиту Украјине. У поређењу са њим, чак је и професионални комичар дефинитивно бољи.

Али ова медаља има ману. Свака нација заслужује свог владара – прикладно је рекао Сократ. То се јасно види из анализе обећања Зеленског, који се сада сматрају његовим политичким програмом . То само поједностављује најчешће цитиране украјинске снове о чуду. Поразите корупцију. Да се ​​постигне универзална правда и једнакост свих пред законом. Решите проблем Донбаса.

Ако се све остало може оставити иза сцене, онда Донбас сада поново постаје проблем. Рат захтева акцију, а нови лидер, по дефиницији, мора радикално да се разликује од свог претходника.

Обећања Зеленског да ће пронаћи и казнити оне који су „почели рат“ су празна. За то је потребно затворити све садашње из власти у Украјини, укључујући не само Авакова, већ и све локалне олигархе, укључујући и Коломоиског. А ко ће то учинити?

Међутим, још важније. Рат је избио због радикализације принципа “Украјина није Русија”, тако да се може завршити тек након што се од ње одустане. Како се то ради? Исплатите све који су повезани са „десним сектором“? У земљи их има више од пола милиона. Да судимо свим онима који су се борили у АТО и сада се боре у ЕП? Ови, узимајући у обзир ротације и мноштво мобилизационих таласа, више пута су прошли кроз војску. Да их осудите за шта, за извршење државних налога?

Према разним проценама, добровољачки покрет обухватио је до 4 милиона људи. И потпуно је несхватљиво како онда решити ситуацију са садашњим саставом СБУ-а и другим државним специјалним службама.

Ако идете по првој опцији, онда ћете морати да одвучете барем сваког трећег Украјинца на суд. А онда, ако се рат призна погрешним – украјинска држава постаје обавезна да надокнади свима за њене последице.

Говоримо барем симболичним новчаним износима за поправку свега оштећеног од бомбардовања и артиљеријског гранатирања. А ово је најмање десетак годишњих буџета државе. С обзиром на тренутне дугове ММФ-а, Украјинци ће се дефинитивно сложити да живе четврт века, без лекова и других социјалних гаранција, само да би платили компензацију Новорусији? Озбиљно?

Из овога се испоставља да Зеленски нема алтернативу. Тотално. Он се уздигао на место председника на врху популарних фантазија, а можда чак и неко време “разбије систем” за забаву публике, али он нема чак ни слободу деловања у било ком кључном геополитичком питању.

Тако да он, или особа која је заиста стоји иза њега, нема одступницу и зато је руски председник потписао уредбу о поједностављеној процедури за издавање руских пасоша грађанима ЛДНР.

Русија не намерава да се повуче било где и неће се предати . Без обзира на то колико ће људи добити руске пасоше – 50 хиљада, 500 хиљада или пар милиона. Ни ритам процеса, ни покушај да се Москва оптужује за наводно напуштање споразума из Минска.

Са својим садашњим кораком, Москва је рекла – покушај да се покрене рат против Донбаса завршиће трагично за онога ко то почне.

Русија ће јако ударити. Резултат Украјина неће моћи поднети.

Тако је Кремљ показао покровитељу новог председника Украјине, шта ће се догодити.

Кроз распад Украјине у садашњем облику систем ће бити промењен. Са свим последицама.

Да бисмо га поправили, издаћемо пасоше.

Путин спречио крвопролиће на Космету за Васкрс, руске службе откриле шта је спремао Харадинај. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА