Најновије

МИЛО НАЈАВИО АМЕРИЧКУ БАЗУ У УЛЦИЊУ! Није случајно што ће се градити баш на овој локацији

Црногорски председник Мило Ђукановић најавио је могућност формирања америчке, односно НАТО војне базе у Црној Гори, а за ту сврху послужила би локација Валданос, код Улциња.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Ђукановић је, говорећи на свечаности у Амбасади САД у Подгорици, казао да је потребно „интензивирати“ сарадњу Црне Горе и Америке.

Он се позвао и на краља Николу, наводећи да је „црногорски краљ визионарски антиципирао важност трансатлантског повезивања“.

“Он је великодушно председнику Тафту понудио на коришћење црногорску обалу у околини Улциња како би САД успоставиле морнаричку базу и станицу за снабдевање америчких бродова у европским водама. Наследник Џона Џексона, дипломатски посланик Пирсон, који је приликом предаје акредитива рекао да жели да упозна народ који је извојевао своју независност чак и пре открића Америке, известио је за ову иницијативу да је Црна Гора одлучила да у великодушности престигне Америку”, рекао је Ђукановић.

Он је казао да Црна Гора и САД највише сарађују у оквиру НАТО.

„Пре свега кроз НАТО, који се током протеклих седам деценија потврдио као најважнији глобални политичко-војни савез, у ком Америка има водећу улогу међу равноправним чланицама. Као што има и посебну одговорност за очување тековина евроатлантизма које су донеле бенефите целом свету“, казао је Ђукановић.

Да Ђукановићево позивање на краља Николу и америчку базу у Улцињу није случајно, потврђује и недавна расправа Скупштине општине Улцињ о одлуци да се Војсци Црне Горе, без накнаде, уступи део Валданоса.

У питању је земљиште површине преко 250 хиљада квадрата, а које је, у стратегијским документима, дефинисано као перспективно за одбрану земље.

Влада Црне Горе је већ покренула поступак да се у катастру, на државној имовини, уместо Општине Улцињ, она упише као субјект располагања парцелама на Мавријану.

На тој локацији, али на другој парцели већ су постављена радарска постројења Управе поморске сигурности, Управе полиције и Војске Црне Горе.

Ђукановић је познат по томе да је испуњавао све америчке налоге – признање лажне државе Косово, насилан улазак у НАТО, увођење санкција Русији, па, ако је судити по томе, довољан је само један миг из САД да Мило поново испуни све америчке жеље, па и ону о отварању војне базе у Црној Гори.

„Сармат“ ће гађати циљеве на 18.000 км и стизати до САД преко Јужног пола. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА