Najnovije

MILO NAJAVIO AMERIČKU BAZU U ULCINJU! Nije slučajno što će se graditi baš na ovoj lokaciji

Crnogorski predsednik Milo Đukanović najavio je mogućnost formiranja američke, odnosno NATO vojne baze u Crnoj Gori, a za tu svrhu poslužila bi lokacija Valdanos, kod Ulcinja.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Đukanović je, govoreći na svečanosti u Ambasadi SAD u Podgorici, kazao da je potrebno „intenzivirati“ saradnju Crne Gore i Amerike.

On se pozvao i na kralja Nikolu, navodeći da je „crnogorski kralj vizionarski anticipirao važnost transatlantskog povezivanja“.

“On je velikodušno predsedniku Taftu ponudio na korišćenje crnogorsku obalu u okolini Ulcinja kako bi SAD uspostavile mornaričku bazu i stanicu za snabdevanje američkih brodova u evropskim vodama. Naslednik DŽona DŽeksona, diplomatski poslanik Pirson, koji je prilikom predaje akreditiva rekao da želi da upozna narod koji je izvojevao svoju nezavisnost čak i pre otkrića Amerike, izvestio je za ovu inicijativu da je Crna Gora odlučila da u velikodušnosti prestigne Ameriku”, rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora i SAD najviše sarađuju u okviru NATO.

„Pre svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez, u kom Amerika ima vodeću ulogu među ravnopravnim članicama. Kao što ima i posebnu odgovornost za očuvanje tekovina evroatlantizma koje su donele benefite celom svetu“, kazao je Đukanović.

Da Đukanovićevo pozivanje na kralja Nikolu i američku bazu u Ulcinju nije slučajno, potvrđuje i nedavna rasprava Skupštine opštine Ulcinj o odluci da se Vojsci Crne Gore, bez naknade, ustupi deo Valdanosa.

U pitanju je zemljište površine preko 250 hiljada kvadrata, a koje je, u strategijskim dokumentima, definisano kao perspektivno za odbranu zemlje.

Vlada Crne Gore je već pokrenula postupak da se u katastru, na državnoj imovini, umesto Opštine Ulcinj, ona upiše kao subjekt raspolaganja parcelama na Mavrijanu.

Na toj lokaciji, ali na drugoj parceli već su postavljena radarska postrojenja Uprave pomorske sigurnosti, Uprave policije i Vojske Crne Gore.

Đukanović je poznat po tome da je ispunjavao sve američke naloge – priznanje lažne države Kosovo, nasilan ulazak u NATO, uvođenje sankcija Rusiji, pa, ako je suditi po tome, dovoljan je samo jedan mig iz SAD da Milo ponovo ispuni sve američke želje, pa i onu o otvaranju vojne baze u Crnoj Gori.

„Sarmat“ će gađati ciljeve na 18.000 km i stizati do SAD preko Južnog pola. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA