Најновије

ЂУРИЋ: Резолуција о геноциду - жалосна хорор прича Приштине

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да је резулоција косовске скупштине о геноциду Србије на КиМ "жалосна и хорор прича косовског парламента", као и да лидери терористичке ОВК, који су својим рукама чинили злочине, глуме сада неку правду, судије и истраживаче геноцида.

Ђурић (Фото: Канцелаерија за КиМ)

Ђурић је одговарајући на питања новинара рекао да је та резолуција резултат нервозе албанских политицара и њиховог страха да би могли да буду позвани на одговорност од стране медјународног суда за злочине на КиМ.

"То није само њихова срамота већ и оних из медјународне заједнице који већ 20 година ћуте и дозвољавају то", нагласио је он.

Каже да је видео да су неки дипломатски представници у Пришстини износили негативне ствари о тој резулуцији, али је све то млако и само на нивоу вербалне осуде, то јест због медија.

Ђурић наводи да је исто тако било и када су уведене таксе на робу из централне Србије, да су сви били начелно против, али да нико није ништа конкретно урадио.

"Само су била саопштења да Албанци то не би требало да раде и када то ураде њихова 'несташна деца' ствари буду само још горе за Србе", истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Тако је било и са, како каже, трансформацијом косовских снага безбедности у војску и да су сви били против тога, као и НАТО који сада са њима организује заједничке војне вежбе.

Ђурић каже да је у претходних седам година упознао пуно српских жртава албанског насиља на КиМ, али и да је имао мање прилика да упозна албанске жртве, који је свакако било.

Бровина злоупотребила жртве

Подсетио је да је посланица Фљора Бровина 2004. на најгори могући начин злоуоптребила жртве, показавши фотграфије са људима које је лажно хтела да прикаже као Србе, а што је имало велике последице.

Ђурић је додао да се испоставило да је та слика лажна и да је циљ тога био да се продубе медјуетнички сукоби на КиМ, пошто је искоришћено и приказано као српски злочин то што су се двојица албанских дечака несрећно утопила у селу Чабра.

"Представили су то као српски атак и злочин над Албанцима и то је био повод за невероватне ствари на КиМ".

Ђурић је апеловао на представније медјународне заједнице који су најодговорнији за политичке токове у прехтодбних 20 година да се са тим сулудим стварима престане.

О изборима на КиМ

Ђурић је рекао и да је Српска листа остварила већи и бољи резултат него 2017. године на локалним изборима.

Ђурић је на конференцији за новинаре честитао Србима на КиМ на, како је рекао, величанственом успеху слоге, јединства и заједничке борбе за опстанак на Космету, на одговорности коју су показали, спремности и решености да се боре да Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток остану српски и у институционалној и органској вези са Србијом.

Такодје, истакао је да овакви резултати показују да је настојање појединих да додје до бојкота тих избора потпуно пропало.

Ђурић је изнео податак да је Српска листа 2017. године освојила 16.031 глас, а на јучерашњим изборима 21.858 гласова, што значи да је СЛ освојила 5.827 гласова више него пре две године.

Напоменуо је и да је на локалне изборе на северу КиМ 2017. године изашао 23.891 бирач, а овог пута 24.895 бирача.

"То значи да смо показали слогу, истрајност, решеност и одлучност да се боримо да останемо своји на своме и да су позиви на бојкот и да се гласа за албанске кандидате доживели потпуну пропаст", рекао је Ђурић.

Говорећи о резултатима избора по општинама, Ђурић је рекао да је 2017. градоначелник Лепосавића Зоран Тодић освојио 5.105 гласова или 63 одсто, а јуче 92,33 одсто или 7.004 гласа.

"Другопласирани је по нашим подацима и Српске листе Фисник Весељи из покрета Самоопредељење са 48 гласова, трећепласирани је Шаћир Хетени са 38 гласова из партије Тачија и Весељија".

У Зубнином потоку Срдјан Вуловић је освојио 3.995 гласова или 98,35 одсто, док је на претходним изборима Стеван Вуловић освојио 2.691 глас или 79,18 одсто.

Другопласирана је била Лиридона Кахринами са 12 гласова из Самопредељења и Хисен Мехмети са 11 гласова из Тачијеве странке, додао је Ђурић.

"У овој кампањи постојао је огроман напор да се људи и у Зубином потоку застраше, па смо имали нападе на представнике Српске листе, паљење аутомобила, а Кадри Весељи је одлазио у албанско село Чабра, али упркос томе у Зубином Потоку албанске партије су освојиле само 23 гласа".

У Косовској Митровици Горан Ракић је 2017. освојио је 5.371 гласа, а јуче 7.092, дакле повећао је гласове са 67,45 одсто на 83,56 одсто, навео је Ђурић.

"Другопласирана је била Гондја Чауша коју је подржао Марко Јакшић један од лидера покрета "Један од пет милиона", која је освојила 446 гласова или 5,26 одсто, она је из Тачијеве и Весељијеве странке, а трећепласирани је био Едрен Атићи са 326 гласова или 3,85 одсто из покрета Самопредељење".

У Звечану је градоначелник Вучина Јанковић 2017. имао 2.863 гласа или 70,59 одсто, а сада 3.767 гласова или 91,81 одсто. Другопласирани Иљир Пеци из Тачијеве и Весељијеве странке имао је 130 глсаовам а трећепласирани Авди Пеци из покрета Самопредљење са 81 гласом.

"Иначе, интересантно је да је избила у Звачану туча измедју Албанаца у штабу једне од њихових партија. Код Срба је, хвала Богу, све прошло како треба", нагласио је Ђурић.

Рекао је да су локални избори на КиМ одржани на укупно 87 бирчки места, уз присуство скоро 300 представника ОЕБС - а и додао да су били присустни на бирачким местима и дипломатски предстанвици западних држава, као и приштинске Централне изборне комисије.

Американци спремају Хрвате за рат птротив Срба, дају им 60 "бредлија". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА