Најновије

АМЕРИ, САД СЕ ЧУВАЈТЕ ДОБРО! ИРАНЦИ УЖУРБАНО ГРАДЕ НА ИРАЧКО-СИРИЈСКОЈ ГРАНИЦИ: Погледајте шта спремају (МАПА/ФОТО)

Иран спроводи грађевинске радове на подручју прелаза Ал-Каим на сиријско-ирачкој граници, што потврђују сателитски снимци које је објавио Фокс њуз. Подручје је под контролом про-иранских шиитских милиција. Прошлог лета, Иран је повећао своје присуство у тој области.

Дејствовање снага ИРГЦ (из Ирана) у Сирији (Фото: Јутјуб)

Постојећи гранични прелаз је још увек затворен, а Иранци су уложили много труда и ресурса у изградњу новог. Фотографије добијене од Фокс њуза показале су ирачку војну базу у близини напуштене поште.

Гранични прелаз би омогућио Ирану да задржи присуство у Сирији, Либану и ​​на Средоземном мору. Регионални и западни извори кажу да Иранци планирају да користе овај нови пут за операције кријумчарења, укључујући кријумчарење оружја и нафте, како би се избегле санкције САД. Без надзора Сирије и Ирака, Иран и његови савезници имали би невиђену предност у преносу онога што желе - кажу стручњаци.

Борци под окриљем Ирана играли су важну улогу у анти-ИД операцијама у источној Сирији и западном Ираку помажући ирачкој и сиријској влади да врате контролу над аутопутем у том подручју.

Сада Сирија и Ирак уз помоћ Ирана раде на поновном отварању граничног прелаза ал-Каим.

Руси бриљирали у Хами. Погледајте ОВДЕ због чега.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА