Најновије

ХРВАТИ ПРОТЕРАЛИ СРБЕ У ОЛУЈИ, А САДА И ЊИХОВА СЕЛА ПУСТА И УКЛЕТА: Швеђани приказали фрапантан видео о испражњеној Хрватској (ВИДЕО)

Онај ко је у недељно јутро или послеподне, сасвим свеједно, прошао неким од источних делова Хрватске, можда путем од Брода, преко Чаглина до Доњег Михољца, или на запад Подравском магистралом, могао је да види десетине напуштених кућа, запуштених дворишта, невероватне призоре путева и насеља без иједног јединог човека, становника, случајног путника, возила.

Хрватски навијачи (Фото: Јутјуб)

- Недостаје ми пуно. Волела бих да су ту, али када овде нема живота, наравно да иду тамо где је боље.

Шведска државна телевизија (СВТ) објавила је пре неколико дана репортажу из Илока у којем се драматично исељавање из Хрватске у последњих неколико година ставља у контекст са проблемом имиграције који мучи многе земље Европске уније, па и саму Шведску.

Док су хрватски политички моћници стрепели од својих резултата на изборима за ЕУ парламент, док су неки дрхтали страхујући хоће ли остати без плате од шест и по хиљада евра месечно, док су аналитичари причали о јачању деснице или левица, популиста или конзервативаца, једна се Хрватска ни о чему није питала.

То је пуста Хрватска, то су стотине и хиљаде села у којима није било ни изборног места, у којима се у недељено јутро ни они политички најзагриженији нису одлучили сести на бицикл, трактор или старог голфа, па заокружити ликове за које никад нису чули, неког Сокола, Рибића или Брњца.

Уосталом, о исељавању из Хрватске репортаже снима већ и шведска телевизија, па их гледају људи у Стокхолму и отворено признају:

- Вечерас ме било срамота да сам Хрват. Швеђани приказали јад и беду хрватског народа - то је на Фејбуку написао Петар Петровић који живи у Стокхолму, одгледавши шведску причу из опустелог Илока.

И овог видеа би требали да се стиде они којима у то исто недељно јутро пуста и бесперспективна земља није била на крај памети, којима су били битнији преференцијални гласови и планови о неком будућем положају у срцу пребогате европске бирократије.

У општини Чађавици, где је овај видео снимљен, недавно је, додуше, положен камен темељац за градњу новог вртића, онде је 80-ак деце предшколског узраста, па та опшина, премда сиромашна, погођена негативним природним прираштајем и драматичним исељавањем, чак и није најгори пример демографске катастрофе која је снашла Хрватску.

Треба подсетити, да је током ратних збивања 90-их година прошлог века из Хрватске протерано око 250.000 Срба, нарочито после војних операција здружених снага хрватске војске и тзв. Армије БиХ 1995. године.

У операцијама “Бљесак” и “Олуја”, Хрвати су се практично решили српског становништва и остварили “слободу” и “тисућљетни сан”, који ево можете и сами проценити какав је.

Погледајте ОВДЕ ко је Мислав Колакушић, највеће изненађење ЕУ избора у Хрватској.

Извор: 24 sata.hr, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА