Најновије

ЧЕКА НАС ПАКАО: До јула 6 претњи Србији са Запада!

До састанка у Паризу у јулу, Србија ће бити изложена застрашујућим притисцима, који за циљ имају да нас натерају на попуштање по питању Косова и независности лажне државе.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Како открива Српски телеграф у добро обавештеним дипломатским круговима, пре свега западних земаља, Београд ће бити суочен са неколико бруталних уцена (погледајте оквире), а део тога наговестио је и министар спољних послова Ивица Дачић.

С друге стране, саговорници сагласни су да Србија има снаге да одоли свим притисцима и неутемељеним захтевима, те да је председник Вучић и недавно у Берлину то јасно ставио до знања Ангели Меркел и Емануелу Макрону, као и члановима приштинске делегације. Такође, истичу да је све много лакше након што смо од Русије и Кине добили јасну и недвосмислену подршку.

Ветар у леђа

Како је написао Дачић, припрема се терен да се спроведе тотални притисак на Србију до јула.

- То им, међутим, неће проћи! Не док Србија има ову власт која има пријатеље и у Москви и Пекингу, али и у Берлину, Паризу, Вашингтону, Бриселу... Да имамо пријатеље, сви су могли да виде у Пекингу, где се председник Вучића састао са лидерима Кине и Русије Си Ђинпингом и Владимиром Путином. То, признаћете, не може баш свако да уради. Наши пријатељи из Москве и Пекинга пружају нам безрезервну подршку. То је наш ветар у леђа - објаснио је шеф дипломатије.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић поручује:

- Није Србија оно што је била кад су је водили Борис Тадић, Вук Јеремић, кад је била слаба и кад нико није уважавао њено мишљење. Данас се мишљење Србије уважава и тражи, и нема никаквог решења без Србије. За то треба да захвалимо политици коју води председник Вучић.

Берлински сценарио

Према речима каријерног дипломате Зорана Миливојевића, уколико Приштина не укине таксе и не седне се за преговарачки сто под нормалним околностима и у разумним оквирима, састанак у Паризу ће протећи као и недавни у Берлину:

- Србија не може да мења став, као ни да чини даље уступке. Притисци у наредна два месеца иду у том правцу да променимо став, али ми смо повукли црвене. Уколико су заиста заинтересовани да се наставе преговори, онда они морају нешто да учине, нема шта Србија да уради.

Спољнополитички новинар Јакша Шћекић нема дилему:

- Приштина ће уцењивати и понашаће се све горе и горе да би добила визну либерализацију, мислим да ће они чак и пооштрити неке мере према Србији.

1. Начелно прихватање признања и столице у УН

Поједини западни центри моћи инсистираће, и то жестоко, да у наредна два месеца Београд начелно прихвати постизање споразума по ком би Косово било признато и добило столицу у УН. 

Као први корак у том правцу, они виде наше одустајање од борбе да неке државе које су признале Косово повуку то признање (до сада је то учинило чак 13 земаља).

2. Претње одвајањем тзв. Прешевске долине

Наставиће се претње Србији да ће се отворити питање припајања тзв. Прешевске долине Косову (општине на југу Србије - Прешево, Бујановац и Медвеђа).

У право због тога не прође дан, а да председник лажне државе Хашим Тачи не изговори да он тај део централне Србије види у будућности као део независног Косова. Све то, наравно, у складу са пројектом "велике Албаније", на који добар део Запада жмури.

3.  Кампања о наводно силованим Албанкама, тражење ратне одштете

У току је бескрупулозна кампања да се Срби прогласе силоватељима, а Приштина увелико тражи ратну одштету од Србије. Предводник те кампање је бивша председница лажне државе Косово Атифета Јахјага, која је у америчком конгресу рекла да су Срби током рата силовали 20.000 младих Албанки иако је чак и званични подаци из Приштине демантују.

У акцију је укључен и шиптарски лобиста, конгресмен Елиот Енгел, који је организовао у Конгресу јавну расправу на ову тему и на њој поручио да је Косово прошло "много горе од БиХ" и да је Србија починила геноцид. Под ратном одштетом Приштина подразумева надокнаду за 127.000 наводно разорених кућа током рата.

4. Суд за Србе и косовска војска

Мало-мало, па неко од приштинских челника помене формирање суда за злочине који су починили Срби. Пре два дана је о томе говорио председник косовске скупштине Кадри Весељи ("ускоро ће бити покренуто формирање трибунала који ће судити за злочине и геноцид српске државе током рата на Косову").

С друге стране, инсистира се и на убрзаном опремању и наоружавању војске Косова уз помоћ појединих западних ментора.

5. Изнуривање Србије неразумним таксама

Мада се декларативно цео Запад (па чак и део приштинских челника) залаже за укидање сулудих такси које је Приштина увела на робу из централне Србије, од тога неће бити ништа. Током наредна два месеца наставиће се игра топло-хладно, а таксе ће и даље важити. Све је то, кажу упућени, директан притисак на Београд да попусти.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је српској економији увођењем косовских такси нанета штета већа од 500 милиона евра на годишњем нивоу.

6. Успорено отварање поглавља

Водеће чланице ЕУ и мимо косовског проблема не труде се да нешто нарочито убрзају европски пут Србије (баш као ни осталих земаља у региону). Сада би, међутим, отварање и потенцијално затварање преговарачких поглавља могло додатно да буде успорено.

Оправдање за то биће предстојећи избори за Европски парламент и период потребан за конституисање европске комисије, али иза свега тога криће се, у ствари, притисак на Београд (читај Вучића) да попусти у чврстом ставу по питању Косова. 

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић признао а тиче се Косова.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА