Најновије

ХРВАТСКА ПОЛИТИЧАРКА ШОКИРАЛА ОБЈАВОМ НА "ФЕЈСБУКУ": Данас је годишњица пада Загреба!

Председница странке "Независни за Хрватску" и један од водећих десничара Бруна Есих назвала је данашњи дан 8. мај - дан ослобођења Загреба од усташке и немачке власти - "падом града", преноси портал Index. hr.

Загреб (Фото: Pixabay. com)

Она је на друштвеној мрежи "Фејсбук" поручила да је југословенска армија ушла у опустошен Загреб, те да тај догађај симболизује "покоље и пљачку" и "југословенску окупацију Хрватске".

На данашњи дан пре 74 године ослобођен је Загреб. Тог дана су у главни град Хрватске ушле партизанске јединице. Загреб је до тада био главни град марионетске НДХ. На исти дан Немачки генерали су у Ремсу потписали капитулацију оружаних снага Трећег рајха.

Независна Држава Хрватска била је фашистичка творевина која је за време рата служила италијанским и немачким интересима па је своју судбину везала за судбину Трећег Рајха, пише хрватски портал Индекс.

Захваљујући Народноослободилачкој борби, чији су се чланови борили против Немаца, Италијана и њихових савезника усташа и четника, Хрватска се сврстала на победничку страну у Другом светском рату. Антифашистичка борба једна је од основа хрватског устава који каже да је савремена Хрватска настала на супротним темељима од НДХ.

Управо је ослобађање Загреба био један од главних догађаја.

Међутим, за Бруну Есих, председницу странке "Независни за Хрватску", то је био пад Загреба. На својој званичној фејсбук страници ставила је следећу објаву:

Данас, 8. маја, годишњица је уласка Југословенске армије у опустели Загреб. Догађај је то који симболизује покоље и пљачку, а југословенску окупацију Хрватске обележило је скидање хрватске и подизање југословенске заставе, забрана Хрватске академије знаности и уметности и обнова Југословенске академије, укидање студија хрватског језика уместо којег се на „Свеучилишту” студира „народни језик“; Друштво књижевника Хрватске ступа на место дотадашњег Друштва хрватских књижевника, а уместо „Лијепе наше“, на радију се изводи „Уз Тита и Стаљина, два јуначка сина...“ Та окупација прекинута је крвљу тек у Домовинском рату, кад су Хрвати показали да се Хрватска може ослободити само под хрватском заставом, ни под којом другом", написала је Бруна Есих.

Прочитајте ОВДЕ какву је то рампу за Београд и Бањалуку спустила хрватска председница.

Извор: index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА