Најновије

О ПАТРОНУ, ТЕНЗИЈАМА И "НЕПОСЛУШНИМ" МОНАСИМА: Зашто Мило доноси закон којом се српској цркви отима имовина?

Скандалозном изјавом да Српска православна црква (СПЦ) у Црној Гори из "просторија које јој не припадају" покушава да утиче на дневно-политичке прилике у тој земљи трудећи се да оствари визију "Велике Србије", председник Црне Горе, Мило Ђукановић додатно је пољуљао дипломатске односе између две земље.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

У Храму Христова Васкрсења у Подгорици данас ће бити одржан свенародни Тројичиндански сабор за одбрану вере и светиња поводом недавно усвојеног Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Сабор почиње у 9 часова Светом архијерејском литургијом, коју ће служити више архијереја СПЦ.

После низа његових потеза, чини се да је планом да се СПЦ одузму црквени објекти и просторије покидана једна од последњих спона покушаја одржавања добросуседских односа.

Одузимање имовине, приче о обнови аутокефалне Црногорско православне цркве (ЦПЦ) и отворено одбијања сваке врсте компромиса са Србијом по питању Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори, намећу само једно питање - зашто Ђукановић то ради?

"Пацка" за Митрополита Амфилохија

Опипавање пулса јавног мњења пред изборе, вештачко изазивање тензија, али и јавни иступи митрополита Амфилохија црногорско-приморског према мишљењима стручњака су међу окидачима да Ђукановић, "црногорски монарх" да предлог закона по коме би се одузела имовина СПЦ-а.

- Овакав Ђукановићев поступак врло лако може да се гледа и као покушај смиривања Амфилохија Радовића и других црквених поглавара који умеју да се мешају у политику - каже верски аналитичар Драшко Ђеновић.

Ђеновић додаје да у Црној Гори постоји јасан сукоб између политичара и црквених поглавара, јер како наводи они би, ма колико то бизарно звучало - међусобно желели да замене улоге.

- Многи политичари завиде епископима јер су епсикопи малтене цео живот на позицији и немају тако честе реизборе, те би политичари волели да и они буду несмењиви као епископи, а ови би са друге стране волели да имају моћ и новац као политичари - наводи Ђеновић.

Изазивање тензија

Према речима црногорских политичара, овакав Милов потез представља намерно изазивање тензија и додатно погоршавање већ пољуљаних односа између две земље.

- Мислим да је у питању пре свега врло намерно бирање ове теме јер се желе изазвати тензије, а снажне тензије и ерупција национализма управо требају оваквој власти да би, тобозе бранећи интересе Црне Горе и чувајући њену независност себе ставила у позицију јединог гаранта опстанка земље, и државног и духовног. То је већ добро познати шаблон корумпираног система када желите да избегнете одговорност за криминализацију и поткрадање своје државе, лошу економску ситуацију и егзодус младих који безе у САД и земље Западне Европе - каже за "Блиц" Недељко Рудовић, незавинси посланик у црногорском парламенту.

Опипавање пулса пред изборе и додворавање народу

Са друге стране стручњаци сматрају да овај контроверзан Ђукановићев потез његов начин да опипа пулс бирача пред председничке изборе који ће бити се одржати наредне године.

- Овакав потез може бити и једна врста провере реакција јавног мњења и провера какаву подршку ће након овог потеза имати од стране оних који подржавају СПЦ, а до сада су гласали за њега - истиче Ђеновић.

Он сматра да одузимање имовине СПЦ и овакво угњетавање верника у неку руку чини проверу подршке упућене Ђукановићу.

Према речима саговорника, црногорског посланика, Ђукановић поменути закон користи и за представљање себе као једног политичара који се бори за опстанак Црне Горе и њену бољу будућност.

- Сам Ђукановић је био највећи противник обнове аутокефалне Црногорске цркве, коју су помогли почетком 90-тих црногорски интелектуалци, црногорске културне организације, Либерални савез и СДП као суверенистичке, антиратне и прозападне снаге. Ђукановић се сада ставља у позицију њеног патрона, након сто је прво фактички присвојио остварујући контролу над њеним поглаваром. Оним грађанима Црне Горе који су се из чистих намера били за независну и слободну ЦГ и за њену цркву, није потребна ДПС аутокефална цркви, али постојање самосталне црногорске цркве не значи и оваку злоупотребу да би Ђукановић продужио власт и да би се уносио немир међу грађане - наводи Рудовић.

Где воде Милове комунистичке методе?

Споран предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори предвиђа да "сви верски објекти који су били имовина државе Црне Горе пре губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а који касније нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке верске заједнице, биће препознати као државна имовина".

Овим се јасно види да Црна Гора не одустаје од намере да присвоји црквену имовину и онемогући деловање Српске православне цркве на том простору, што је у супротности са међународним уговором, односно Конкордатом између Црне Горе и Ватикана.

- Уколико се овај предлог усвоји неће бити доведени у питање интереси само СПЦ већ и интереси католика и муслимана који живе у Црнојој Гори. Поред тога биће прекршен међународни споразум, а тиме ће Црна Гора ставити рампу на улазак у Европску унију јер нико не жели у заједницу државу која која жели конфискацију имовине - објашњава Ђеновић.

Предлог спорног закона већ сада изазвао је тензије међу политчарима две земље, те смо сведоци да се већ данима министри путем медија препуцавају покушавајући да објасне зашто је ко у праву.

Подсећамо, ово није први Милов сукоб са СПЦ будући да је крајем прошле године пројекат протеривања српских монаха из Црне Горе, а према наводима протојереја-ставрофора Велибора Џомића, налог МУП-а Црне Горе којим се отказује гостопримство добило је више од 30 нерезидентних свештеника и монаха. Он је оценио да је у питању наставак противправних радњи којим се наставља прогон свештенства и монаштва.

Прочитајте ОВДЕ да ли је Црна Гора ново балканско буре барута.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА