Најновије

ФАТАЛНА ГРЕШКА, АМЕРИ ОБЈАВИЛИ ТАЈНИ ДОКУМЕНТ: Ево како Вашингтон планира да победи у нуклеарном рату! (ВИДЕО)

Документ из Пентагона у којем се описује доктрина САД-а о нуклеарним операцијама јавно је био доступан недељу дана, а затим су онемогућили приступ јавности и одобрили само за “званичну употребу”.

Америчка нуклеарна бомба (Фото: Јутјуб)

Ту се налази застрашујући податак како Вашингтон у случају нуклеарног рата може изаћи као победник.

“Нуклеарне операције”, или Заједничка публикација 3-72, изашле су 11. јуна, а приступ је могућ одређеном кругу службеника, али пре него су онемогућили приступ јавности преузео га је Стивен Афтергуд, активист Федерације америчких научника (ФАС). Тренутно је доступан на веб страници ФАС-а као ПДФ документ.

Публикација “пружа основна начела и смернице за планирање, извршење и процену нуклеарних операција.” Остатак је у истом чињеничном тону, чак и када се расправља о практичном разматрању потенцијално светског оружја.

Афтергуд је на свом Твитеру коментарисао део из документа: “Коришћење нуклеарног оружја могло би да створи услове за одлучујуће резултате и обнову стратешке стабилности”, стоји у документу пре него што је скинут с мреже.

"Такво размишљање може бити опасно. Због тога би таква могућност могла бити вероватнија уместо да се од ње одустане“, казао је Афтергуд. Могуће је да је задатак америчке војске да се размотре све могућности, а одлука о употреби нуклеарног оружја је на крају у цивилним рукама – у овом случају, у случају председника Доналда Трампа.

Трампова управа је посветила доста пажње нуклеарним питањима, ажурирајући прошле године “Преглед нуклеарног стања САД-а” и издвајајући средства за модернизацију америчке “нуклеарне тријаде”: бомбардера, копнених ракета и подморница.

Међутим, Трамп је такође објавио како ће САД напустити Уговор о средњим нуклеарним снагама, (ИНФ) из 1987. године склопљеног с Русијом, до следећег месеца. Судбина Споразума о контроли наоружања "New start" с Русијом, који ће истећи у фебруару 2021. године, у великој мери је „у ваздуху“.

У таквим околностима, доктрина Заједничког заповедника у којој се наводи да “коришћење нуклеарног оружја може створити услове за одлучујуће резултате и обнову стратешке стабилности”, може се узети као узрок за узбуну и то с добрим разлогом.

У документу се такође описују нуклеарни бомбардери који нуде “највећи степен флексибилности у тријади јер могу бити врло видљив знак разрешења и, када се нареди нуклеарни напад, могу се опозвати.” То је сува, чињенична изјава, али када уз њу размотрите присутност стратешких бомбардера Б-52 на руским границама, који су тамо постављени раније ове недеље, то већ почиње да звучи као претња.

На питање о документу, начелници Генералштаба су рекли да је уклоњен из “јер је утврђено да би ова публикација, као што је случај и с другим заједничким публикацијама особља, требало да буде само за службену употребу”. Нема објашњења зашто је почетно објављен на јавном месту. Могуће је како је била реч о грешци или намерној поруци другим владама.

У априлу, Трамп је дао коментаре о “укидању” нуклеарног оружја и спекулисао о великом споразуму о контроли наоружања с Русијом и Кином. С обзиром на његов тренутни трговински рат с Пекингом и континуирано непријатељство према Русији, и барем делимично подстакнуте теорије завере код куће, нејасно је хоће ли такав споразум икада бити нешто више од пуких нада и снова.

САД су једина земља која је користила нуклеарно оружје у борби, против јапанских градова Хирошима и Нагасаки 1945. године. Ни један од тих градова није било примарни војни циљ.

Прочитајте ОВДЕ где се то дешава најновији хаос а полиција је на улицама.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА